Tak jak w tytule, mam już ponad 1000 odwiedzin na blogu :)
dla innych to może mało, ale ja uważam, że należy się cieszyć z małych kroczków :)
Tak więc dziękuję Wam bardzo! <3 i liczę na częstsze odwiedziny :)
Dzisiaj podam Wam przepis na NAJLEPSZY biszkopt do tortu ever :D .
Przepis na niego, to było moje pierwsze podejście w życiu do biszkoptu i od tamtego czasu stał się numerem jeden :) Pięknie wyrasta, nie opada, jest idealnie puszysty. I-D-E-A-Ł :)
Miałam okazję robić go w ostatnią niedziele, gdyż mój Puzel miał wtedy urodziny :)
Postanowiłam mu zrobić to co najlepiej potrafię, czyli upiec coś :D
Pierwszy raz robiłam go w wersji kakaowej, więc odjęłam łyżkę mąki na rzecz łyżki kakao :)
No więc, zapraszam do pieczenia :)
Składniki:
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Tortownicę(24cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną. Posypujemy bułką tartą.(jeśli chcemy by biszkopt uzyskał ciekawy aromat, zamiast bułki możemy użyć wiórków kokosowych)
Białka bijemy z cukrem na sztywną pianę. Musi być śnieżnobiała i lśniąca.
Dokładamy żółtka i delikatnie mieszamy.
Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao(w wersji kakaowej, zamiast łyżki mąki) przesiewamy i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Ostrożnie mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę.
Pieczemy około 40 minut,do suchego patyczka. ( Na początku piec w/w 160 stopniach, a gdy ciasto podrośnie podnieść ją do 200stopni. Ciasto wtedy nie opadnie :) )
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odwracamy wierzchem do spodu, by spłaszczyć wybrzuszenie. Studzimy i biszkopt gotowy :) .
To czym go przełożymy, jak go ozdobimy zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu :)
Ja torcik dla Puzla podzieliłam na trzy blaty, nasączyłam likierem czekoladowym, przełożyłam dżemem porzeczkowym i kremem czekoladowym, a cały wierzch kremem waniliowym i ozdobiłam logo pewnej lubianej przez niego firmy ;) (dlatego nie wiem czy mogę go tu wstawić :D)
dla innych to może mało, ale ja uważam, że należy się cieszyć z małych kroczków :)
Tak więc dziękuję Wam bardzo! <3 i liczę na częstsze odwiedziny :)
Dzisiaj podam Wam przepis na NAJLEPSZY biszkopt do tortu ever :D .
Przepis na niego, to było moje pierwsze podejście w życiu do biszkoptu i od tamtego czasu stał się numerem jeden :) Pięknie wyrasta, nie opada, jest idealnie puszysty. I-D-E-A-Ł :)
Miałam okazję robić go w ostatnią niedziele, gdyż mój Puzel miał wtedy urodziny :)
Postanowiłam mu zrobić to co najlepiej potrafię, czyli upiec coś :D
Pierwszy raz robiłam go w wersji kakaowej, więc odjęłam łyżkę mąki na rzecz łyżki kakao :)
No więc, zapraszam do pieczenia :)
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kakao(w klasycznym biszkopcie-pominąć)
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Tortownicę(24cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną. Posypujemy bułką tartą.(jeśli chcemy by biszkopt uzyskał ciekawy aromat, zamiast bułki możemy użyć wiórków kokosowych)
Białka bijemy z cukrem na sztywną pianę. Musi być śnieżnobiała i lśniąca.
Dokładamy żółtka i delikatnie mieszamy.
Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao(w wersji kakaowej, zamiast łyżki mąki) przesiewamy i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Ostrożnie mieszamy do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę.
Pieczemy około 40 minut,do suchego patyczka. ( Na początku piec w/w 160 stopniach, a gdy ciasto podrośnie podnieść ją do 200stopni. Ciasto wtedy nie opadnie :) )
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odwracamy wierzchem do spodu, by spłaszczyć wybrzuszenie. Studzimy i biszkopt gotowy :) .
To czym go przełożymy, jak go ozdobimy zależy tylko i wyłącznie od naszego pomysłu :)
Ja torcik dla Puzla podzieliłam na trzy blaty, nasączyłam likierem czekoladowym, przełożyłam dżemem porzeczkowym i kremem czekoladowym, a cały wierzch kremem waniliowym i ozdobiłam logo pewnej lubianej przez niego firmy ;) (dlatego nie wiem czy mogę go tu wstawić :D)
No i efekt końcowy :) ( to nie reklama!!! :D) |
3 komentarze
A aj tu pierwszy raz..ale na pewno nie ostatni...pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, witam serdecznie i zapraszam częściej :)
Usuńpiękny ,ten biszkopt i jaki wyrośnięty.
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))