Dania główne
Kolacje
Makarony
Szybkie i smaczne
Warzywa
Wegetariańskie
Włoskie
Viva la pasta! Spaghetti NAPOLI.
No nie było mnie tu jakiś czas..
Ale szkoła nie pozwalała na blogowanie niestety.
Znalazłam jednak chwilę w ten piątkowy wieczór, żeby podzielić się z Wami przepisem na kolejny makaron.
Makarony UWIELBIAM. Mogłabym jeść cały miesiąc, na różne sposoby i by mi się nie znudził :D
Dlatego chętnie sprawdzam różne przepisy :)
Dzisiaj pyszne Spaghetti Napoli. :)
Błyskawiczne, aromatyczne i moocno pomidorowe.
Smak owego spaghetti kojarzyłam wyłącznie z sosu z proszku, ale po co katować się chemią skoro można zrobić coś samemu, zdrowiej i jest jeszcze lepsze ? :)
Postanowiłam zrobić mały eksperyment i spróbować wykonać właśnie taki pyszny pomidorowy sos. :)
Wyszło pysznie! Zapraszam do spróbowania. :)
Składniki:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych)
- 4-5 listków bazylii
- oregano(opcjonalnie)-dodałam suszone.
- oliwa
- paczka makaronu spaghetti-około 400g
- pieprz,sól
- około 10 g tartego parmezan (lub innego twardego sera)
Wykonanie:
Cebule kroimy bardzo drobno( u mnie niestety wyszło średnio drobno :)). Czosnek zmiażdżyć parską lub drobno pokroić. Bazylię opłukać, oszuszyć i pokroić drobno. Makaron gotujemy al dente. Na rozgarznej oliwie na patelni, szklimy czosnek i cebulę. Zalewamy pomidorami z puszki razem z sokiem(można je zmiksować przed).
Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bazylię (i opcjonalnie oregano). Gotujemy jeszcze około 2 minut.
Na ciepłe talerze nakładamy porcję makaronu, polewamy sosem i obficie sypiemy serem.
Można też od razu wymieszać makaron i sos na patelni, nałożyć na talerze i posypać serem. :)
Smacznego!
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))