Dania główne
Na obiad
Obiad
Szpinak
Tarty
Tarty słone
Wytrawne
Szybka tarta ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim.
Jesteśmy na półmetku września.
Na blogu zdecydowanie panują teraz jesienne warzywa i owoce, ale to nie oznacza, że nie sięgam po te mniej sezonowe, mrożone warzywa :)
Powiem Wam, że ostatnio rozkochałam się na nowo w cieście francuskim.
W lodówce non stop była przynajmniej jedna paczka, gotowa na to, by coś z niej przygotować.
Poczyniłam wtedy rogaliki, francuskie z figą i ... tę pyszną tartę. :)
30 minut.
Pyszne szpinakowe wnętrze i chrupiące brzegi.
Mmm, pycha!
UWAGA! Ta tarta uzależnia. :)
Kupicie, więc zapas ciasta francuskiego i do roboty! :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 1/2 opakowania sera typu "Feta"
- 2 średnie ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- oliwa
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy lekko.
Dokładamy masło, wrzucamy szpinak ( jeśli jest zamrożony: dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje.
Ściągamy z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.
Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i wszystko razem mieszamy.
W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.
Na ciasto wykładamy równomiernie farsz szpinakowy.
Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni .
Gotowe!
Podajemy na zimno lub ciepło.
Smacznego! :)
12 komentarze
ohh. <3
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda bardzo apetycznie :) Mam pytanie techniczne, czy nie trzeba podpiekać wcześniej samego ciasta na foremce? bo mam obawy, czy spód sie dobrze upiecze?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście podpiec, ale nie jest to konieczne. :)
Usuńdzięki :)
Usuńmam takie pytanko czy moge piec te tarte w szklanym naczyniu zaroodpornym? i czy wykladac je papierem do pieczenia?
OdpowiedzUsuńChodzi o takie zwykłe przezroczyste naczynie, w którym piecze się np. mięso?
UsuńPrzyznam szczerze, ze nie mam pojęcia, ale prędzej spróbowałam bym ją zrobić w tortownicy lub na zwykłej blaszce .
OK, spróbuję :)
Usuńnie podpieka się francuskiego ciasta bo rośnie. ......
Usuńmożna obciążyć ciasto ryżem, fasolkami albo na przykład drugą blaszką, wtedy nie urośnie ;)
UsuńBlaszka o jakich wymiarach do podanego przepisu ?
OdpowiedzUsuń19-20 cm
UsuńWłaśnie skończyliśmy pałaszować to cudo. :)
OdpowiedzUsuńNie miałam ciasta francuskiego więc zrobiłam na nieco innym spodzie (gotowe coś a'la drożdżowe). Ale i tak wyszło przepyszne.
Dziękuję za bdb przepis. :)
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))