Swift

Szybka tarta ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim.

Jesteśmy na półmetku września.
Na blogu zdecydowanie panują teraz jesienne warzywa i owoce, ale to nie oznacza, że nie sięgam po te mniej sezonowe, mrożone warzywa :)

Powiem Wam, że ostatnio rozkochałam się na nowo w cieście francuskim.
W lodówce non stop była przynajmniej jedna paczka, gotowa na to, by coś z niej przygotować.
Poczyniłam wtedy rogaliki, francuskie z figą i ... tę pyszną tartę. :)



30 minut.
Tylko tyle potrzebujecie, by przygotować pyszny obiad lub kolację.
Pyszne szpinakowe wnętrze i chrupiące brzegi.

Mmm, pycha!

UWAGA! Ta tarta uzależnia. :)
Kupicie, więc zapas ciasta francuskiego i do roboty! :)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  •  1/2 opakowania sera typu "Feta"
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy lekko.
Dokładamy masło, wrzucamy szpinak ( jeśli jest zamrożony: dolewamy trochę wody, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi) i smażymy, aż woda wyparuje.

Solimy, pieprzymy.
Ściągamy z gazu i czekamy kilka minut, aż lekko ostygnie.

Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty.

Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i wszystko razem mieszamy.
W miseczce roztrzepujemy śmietankę z jajkiem.

Na ciasto wykładamy równomiernie farsz szpinakowy.
Zalewamy masą jajeczno-śmietanową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni .

Gotowe!

Podajemy na zimno lub ciepło.

Smacznego! :)



You Might Also Like

12 komentarze

  1. brzmi i wygląda bardzo apetycznie :) Mam pytanie techniczne, czy nie trzeba podpiekać wcześniej samego ciasta na foremce? bo mam obawy, czy spód sie dobrze upiecze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oczywiście podpiec, ale nie jest to konieczne. :)

      Usuń
    2. dzięki :)

      Usuń
  2. mam takie pytanko czy moge piec te tarte w szklanym naczyniu zaroodpornym? i czy wykladac je papierem do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o takie zwykłe przezroczyste naczynie, w którym piecze się np. mięso?
      Przyznam szczerze, ze nie mam pojęcia, ale prędzej spróbowałam bym ją zrobić w tortownicy lub na zwykłej blaszce .

      Usuń
    2. OK, spróbuję :)

      Usuń
    3. nie podpieka się francuskiego ciasta bo rośnie. ......

      Usuń
    4. można obciążyć ciasto ryżem, fasolkami albo na przykład drugą blaszką, wtedy nie urośnie ;)

      Usuń
  3. Blaszka o jakich wymiarach do podanego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie skończyliśmy pałaszować to cudo. :)
    Nie miałam ciasta francuskiego więc zrobiłam na nieco innym spodzie (gotowe coś a'la drożdżowe). Ale i tak wyszło przepyszne.
    Dziękuję za bdb przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.