Cukinia
Dania główne
Faszerowane
Jesienne
Warzywa
CukinioweLove: Faszerowane okrągłe cukinie.
W tym roku pierwszy raz odkryłam te cudowne, okrągłe cukinie :)
Nie mogłam sobie odmówić ich zakupu!
Już następnego dnia nadziałam je pysznościami :)
Mielonym mięsem, papryką, a do tego posypane oryginalną grecką fetą.
Pycha!
Składniki:
- 2 okrągłe cukinie
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 marchewki
- 1 jajko
- garść startego, żółtego sera
- odrobina fety
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz, oregano
Z cukinii ucinamy kapelusz.
Miąższ nacinamy w kratkę i wydrążamy łyżką, tak by z cukinii zrobiły się miseczki. Miąższ siekamy drobno.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
Marchewki trzemy na drobnych oczkach.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i cebulkę.
Dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i smażymy, aż się zarumieni.
Teraz dodajemy paprykę, smażymy chwilę i dodajemy paprykę.
Następnie dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje.
Wtedy dodajemy ketchup i oregano.
Farsz odstawiamy na chwilę by ostygł.
Następnie nadziewamy nim nasze cukinie.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy starty ser.
Zalewamy górę naszych cukinii.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.
5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy cukinie odrobiną pokruszonej fety i zapiekamy.
Gotowe!
Smacznego :)
1 komentarze
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))