Swift

CukinioweLove: Faszerowane okrągłe cukinie.



W tym roku pierwszy raz odkryłam te cudowne, okrągłe cukinie :)
Nie mogłam sobie odmówić ich zakupu!
Już następnego dnia nadziałam je pysznościami :)
Mielonym mięsem, papryką, a do tego posypane oryginalną grecką fetą.

Pycha!



 
Składniki:
  • 2 okrągłe cukinie
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • garść startego, żółtego sera
  • odrobina fety
  •  1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:

Z cukinii ucinamy kapelusz.
Miąższ nacinamy w kratkę i wydrążamy łyżką, tak by z cukinii zrobiły się miseczki. Miąższ siekamy drobno.
Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie postępujemy z cebulą i czosnkiem.
Marchewki trzemy na drobnych oczkach.

 Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i cebulkę.
Dodajemy mięso, solimy, pieprzymy i smażymy, aż się zarumieni. 
Teraz dodajemy paprykę, smażymy chwilę i dodajemy paprykę.
Następnie dolewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje.
Wtedy dodajemy ketchup i oregano.


Farsz odstawiamy na chwilę by ostygł.
Następnie nadziewamy nim nasze cukinie.
Jajko roztrzepujemy, dodajemy starty ser.
Zalewamy górę naszych cukinii.

Układamy je w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 30 minut.

5 minut przed końcem pieczenia, posypujemy cukinie odrobiną pokruszonej fety i zapiekamy.
Gotowe!
Smacznego :)


You Might Also Like

1 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.