Ciasta
Kokos
Na słodko
Owoce
Słodkie
Śliwki
Tarta
Tarty słodkie
Babie lato: Tarta ze śliwkami z kokosową skorupką.
Obejrzałam właśnie zdjęcia moich ostatnich dań i wychodzi na to, że na blogu w najbliższym czasie zrobi się bardzo jesiennie..
Grzyby, śliwki, dynie, cukinie, figi...
Nie uciekniemy przed tym. :)
Zwłaszcza, że dzisiaj uczniowie wrócili do szkół.
A to jednoznacznie wskazuje, że "wakacje już się skończyły".
Wstałam dzisiaj rano leniwie, zapominając w ogóle, że dzisiaj jest 1-szy września. TEN 1-wszy września. Jeszcze 2 lata temu sama byłam na miejscu uczniów, którzy dzisiaj snuli się na rozpoczęcie roku szkolnego :D Łączę się z nimi w bólu .
Ale ja całe szczęście (!) mam jeszcze miesiąc wakacji :D
Także postaram się poprawić, jeśli chodzi o ilość postów i przepisów, bo przyznaję bez bicia - zaniedbałam nieco bloga.. :(
Dlatego dzisiaj, na osłodzenie początku roku szkolnego, lub ponurego (przynajmniej w Gdyni) poniedziałku, mam dla Was pyszne ciasto.
Ze śliwkami, w kokosowej zalewie, na kruchym spodzie.
A jeśli szukacie innych ciast ze śliwkami to:
Jesienne ciasto ze śliwkami
Puszyste ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła/margaryny
- 1 łyżka oleju/oliwy
- szczypta soli
- zimna woda
- 10-15 śliwek węgierek
- sok z połowy cytryny
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 40 g cukru
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól, posiekane masło, oliwę i zaczynamy powoli zagniatać. Następnie dodajemy tyle zimnej wody, aby ciasto stało się gładkie (najlepiej po trochu) .
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h.
Wiórki kokosowe zalewamy mlekiem.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy widelcem.
Jajko ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Z wiórków kokosowych odlewamy połowę mleka, a do reszty dodajemy utarte z cukrem jajko.
Na cieście układamy śliwki skórką do dołu. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Owoce zalewamy masą jajeczno-kokosową.
Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.*
Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem.
*Warto najpierw podpiec sam spód , przez około 10 minut, a dopiero potem wyłożyć owoce i masę, i piec kolejne 35-40 minut(masa musi być ścięta i zarumieniona na górze).
Smacznego! :)
1 komentarze
Mniam!:)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))