Ciasta
Desery
Kruche
Na słodko
Owoce
Słodkie
Śliwki
Jesienna równonoc: Kruche ciasto ze śliwkami i nutą kakao.
Oficjalnie przyszło nam przywitać jesień . :)
Czy to dobrze czy źle, przekonamy się pewno za pewien czas.
No i oczywiście zależy to od tego, czy pogoda zechce nas jeszcze trochę rozpieścić.
W Trójmieście temperatura nieco już spadła, a niebo jest szare.
Ale kto wie, co przyniesie wrzesień. :)
W mojej głowie ostatnio bije się wiele myśli.
Nieubłaganie zbliżający się początek roku akademickiego, koniec roku kalendarzowego..
W tym roku bardziej niż zwykle czuję upływający czas.
Nie wiem, może robię się już "stara"? ;)
Zaczęła się kolejna jesień, za chwilę zacznie się kolejna zima, kolejny rok, kolejna wiosna..
Za chwilę, po śliwkach, figach i dyniach nie będzie śladu.
Zostaną tylko zdjęcia i posty na blogu.
Dlatego korzystając jeszcze z ostatnich podrygów babiego lata, podrzucam Wam przepis na pyszne kruche ciasto ze śliwkami, z delikatną nutą kakao.
Na przesilenie, na pochmurne poranki, na deszczowe wieczory..
Składniki: (na blachę 40x25cm)
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 1 paczka masła
- 5 żółtek
- 15-20 śliwek węgierek
- 1,5 łyżki kakao
- cynamon
- bułka tarta
- 1/3 paczki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.
Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy pestek.
Ze składników na kruszonkę zagniatamy sypkie ciasto.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Posypujemy kakao.
Wykładamy śliwki, skórką do dołu.
Posypujemy cynamonem i bułką tartą ( by wchłonęła sok).
Na ciasto obficie sypiemy kruszonkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180stopni, na około 45 minut.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
2 komentarze
Ale fajne ciasto, w sam raz na jesienna pluchę brrr, jak dziś zimno.
OdpowiedzUsuńBęde obserwować bo mi sie podoba.
Ciasto faktycznie jest idealne na taką pogodę :)
UsuńW Gdyni też zimno :(
Dziękuję za obserwację i pozdrawiam. :)
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))