Swift

Jesienna równonoc: Kruche ciasto ze śliwkami i nutą kakao.

Oficjalnie przyszło nam przywitać jesień . :)
Czy to dobrze czy źle, przekonamy się pewno za pewien czas.
No i oczywiście zależy to od tego, czy pogoda zechce nas jeszcze trochę rozpieścić.

W Trójmieście temperatura nieco już spadła, a niebo jest szare.
Ale kto wie, co przyniesie wrzesień. :)

W mojej głowie ostatnio bije się wiele myśli.
Nieubłaganie zbliżający się początek roku akademickiego, koniec roku kalendarzowego..
W tym roku bardziej niż zwykle czuję upływający czas.
Nie wiem, może robię się już "stara"? ;)
Zaczęła się kolejna jesień, za chwilę zacznie się kolejna zima, kolejny rok, kolejna wiosna..

Za chwilę, po śliwkach, figach i dyniach nie będzie śladu.
Zostaną tylko zdjęcia i posty na blogu.



Dlatego korzystając jeszcze z ostatnich podrygów babiego lata, podrzucam Wam przepis na pyszne kruche ciasto ze śliwkami, z delikatną nutą kakao.

Na przesilenie, na pochmurne poranki, na deszczowe wieczory..

Składniki: (na blachę 40x25cm)

 Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1 paczka masła
  • 5 żółtek 
Nadzienie:
  • 15-20 śliwek węgierek
  • 1,5 łyżki kakao
  • cynamon
  • bułka tarta
Kruszonka:
  • 1/3 paczki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:


Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię i wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki.

Śliwki myjemy, osuszamy i pozbywamy pestek.

Ze składników na kruszonkę zagniatamy sypkie ciasto.

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Posypujemy kakao.
Wykładamy śliwki, skórką do dołu.
Posypujemy cynamonem i bułką tartą ( by wchłonęła sok).

Na ciasto obficie sypiemy kruszonkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180stopni, na około 45 minut.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ale fajne ciasto, w sam raz na jesienna pluchę brrr, jak dziś zimno.
    Będe obserwować bo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto faktycznie jest idealne na taką pogodę :)
      W Gdyni też zimno :(

      Dziękuję za obserwację i pozdrawiam. :)

      Usuń

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.