Ciasta
Cukinia
Czekolada
Desery
Na słodko
Słodkie
Na ponure weekendy: Mocno czekoladowe ciasto z cukinią.
Dzień dobry w piątek :)
Pogoda w Gdyni średnio przyjemna - ponuro i pochmurno.
Też tak macie, że jak temperatura za oknem spada i brakuje słońca, to nabieracie ochoty na słodkie?
Bo ja w takich dniach jak ten, dostaję ślinotoku jak tylko pomyślę o cieście lu deserze.
I chociaż dziś skończyło się tylko na pełnoziarnistych naleśnikach z dżemem, to parę dni temu nie obeszłam się bez ciasta :)
Poniedziałek był dla mnie mocno stresujący, więc może nie od rana, ale od kiedy wróciłam do domu i mogłam nareszcie oczyścić umysł, w mojej głowie pojawiła się chęć na coś.
I to był jeden z niewielu razy, kiedy wiedziałam, czym to 'coś' jest. :D
Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto.
Właśnie myśl o takim deserze opanowała mój umysł i wiedziałam, że na myślach się nie skończy.
Mogłabym się zdecydować na brownie, ale ...
Przeglądając internet wpadłam na zdjęcie, które okazało się pochodzić ze znanego wszystkim bloga MojeWypieki.com.
Było to zdjęcie ciasta czekoladowego z cukinią..
I byłam kupiona ... :D
I to oto powstało, pyszne ciasto.
Wilgotne tak jak chciałam, czekoladowe tak jak chciałam..
A potem się okazało, że mama kupiła lody... Poezja! :)
Jeśli boicie się nadal ciast z warzywami, to naprawdę nie musicie!
Na blogu znajdziecie już ciasto marchewkowe i z dynią, i wierzcie mi na słowo - jak już spróbujecie, to się zakochacie :)
źródło przepisu
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- pół szklanki oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie, osobiście nie dodałam)
- 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Masło utrzeć na puszystą masę. Dolać olej, zmiksować.
Dosypać cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia sól.
Wciąż miksując wbijać jajka.
Na przemian dodawać do masy maślano-jajecznej mąkę i śmietanę.
Dosypać kakao (i kawę, jeśli używamy) i zmiksować.
Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę oraz cukinię, i wszystko mieszamy. ( ja mieszałam już wtedy łyżką)
Wybraną blachę (u mnie tortownica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać gotowe ciasto do formy i piec w 160stopniach przez około 30-45 minut (do suchego patyczka)*
Wyjąć, wystudzić.
Podawać polane polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
*ja piekłam około 85 minut, ale to kwestia wyboru tortownicy, więc należy kontrolować upieczenie ciasta po upływie 45 minut i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Smacznego! :)
2 komentarze
Mmm, obłędnie czekoladowe, miękkie i wilgotne... Kusisz :)
OdpowiedzUsuńkuszę, kuszę :)
Usuńbo warto!
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))