Dania główne
Makarony
Obiad
Pappardelle
Szpinak
Szynka parmeńska
Śmietanka
Pappardelle z szynką parmeńską i szpinakiem w sosie śmietanowym
Dzień dobry. :)
Lato nas nadal nie opuszcza i nie szczędzi nam słońca i ciepła :)
Chociaż wiatr już chłodniejszy i pachnie jesiennie .
Dzisiaj krótko, zwięźle.
Mam dla Was przepyszne danie.
PRZE-PYSZ-NE!
Bardzo proste, kilku składnikowe, a wygląda i smakuje jak restauracyjne. :)
Koniecznie musicie je zrobić.
Zwłaszcza jeśli uwielbiacie makaron - tak jak ja. :)
PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
- 300 g makaronu Pappardelle
- 80 g szynki parmeńskiej ( lub innej suszonej)
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- oliwa/masło
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- tarty parmezan/grana padano
Makaron gotujemy al dente.
Zostawiamy około 1/4 szklanki wody z gotowania.
Szynkę parmeńską kroimy w kostkę.
Szpinak myjemy , ucinamy zdrewniałe łodyżki.
Czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę/masło i wrzucamy posiekany czosnek.
Smażymy chwilę, uważając by się nie przypalił.
Dorzucamy szynkę i podsmażamy, aż zrobi się lekko chrupiąca.
Dodajemy umyty szpinak, solimy i pieprzymy.
Czekamy, aż szpinak odparuje i ściągamy z ognia.
Do garnka po makaronie wlewamy wodę z gotowania i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, dorzucamy odcedzony makaron i mieszamy.
Następnie dolewamy śmietankę i wszystko razem podgrzewamy.
Dodajemy zawartość patelni oraz żółtko.
Mieszamy wszystko razem, by żółtko się nie ścięło, a okleiło makaron.
Przekładamy do głębokich talerzy i posypujemy tartym parmezanem lub grana padano.
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))