Dania główne
Grzyby
Makarony
Sos
Grzyby leśne w sosie śmietanowo-jogurtowym.
W Gdyni pada :(
A to oznacza, że jesień naprawdę powoli puka do naszych drzwi.
Zwłaszcza, że w lasach roi się od grzybów :)
Jakoś tydzień temu, babcia dała mi taki mały "zestaw" w postaci kilku kurek i kozaków, mówiąc, że "Ty na pewno coś z nich zrobisz" :D
No i musiałam zrobić. :)
Na blogu jest już przepis, na kurki w śmietanie, ale ten przepis jest nieco inny, bo grzyby są z dodatkiem białego wina, a sos na bazie kwaśnej śmietany i jogurtu greckiego.
Pycha :)
Składniki:
- ok. 300 gram dowolnych grzybów leśnych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 125 ml białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 łyżki masła
Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , wrzucamy czosnek i cebulkę i smażymy, aż się zeszklą.
Dorzucamy pokrojone grzyby i dodajemy masło.
Solimy i pieprzymy.
Smażymy, aż grzyby puszczą sok.
Następnie, dolewamy wina, zmniejszamy ogniem i dusimy grzyby, aż wszystkie zmiękną.
Gdyby wino wyparowało, a grzyby nadal były twarde - dolejcie trochę wody.
Kiedy grzyby będą miękkie, dodajemy śmietanę i jogurt i gotujemy jeszcze chwilę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem tagliatelle lub jako sos do mięsa. :)
Smacznego!
2 komentarze
Grzyby i śmietana to bardzo smaczne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłem i na mój gust trochę za kwaśne - następnym razem wypróbuję pól na pól ze słodką śmietaną; ale poza tym palce lizać!
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))