Swift

Dietetyczne grzeszki: Zapiekanka porowa z kurczakiem.

No to dzisiaj kurczak nr.2 ! :)


Zdjęcia nie są dziełami sztuki, ale miałam wtedy problem z ustawieniem światła :( także wybaczcie.

Ta zapiekanka jest BARDZO tłusta :D bo prócz sera, ma też .. uwaga... majonez. Nieczęsty składnik w daniach na gorąco (chyba, że jako sos), także tym bardziej zapraszam do spróbowania. :)


Bardzo ciekawy smak. Osobiście nie przepadam za porem, ale w tej zapiekance go uwielbiaaam! :)
Zapiekanka prosta do zrobienia, kilka czynności i już ląduje w piekarniku. :)

A więc do roboty. :)



Składniki:

  • ok. pół kilo piersi z kurczaka (można więcej)
  • 1 duży por ( tak żeby tej białej części było sporo, bo jego im więcej tym lepiej :))
  • ok. 200 g sera żółtego
  • mały słoiczek majonezu (spokojnie, nie użyjemy całego ;))
  • przyprawa "Kurczak po węgiersku" ( lub jakaś inna, dość ostra)
Przygotowanie:

Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy i obficie obsypujemy przyprawą.
Białą część pora i trochę tej jasnozielonej również :), drobno siekamy w talarki.
Ser trzemy lub kroimy w plastry.

I teraz: przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy układać warstwami nasze składniki.

Zaczynamy od połowy pora, na niego kładziemy piersi z kurczaka, na piersi kładziemy ser. Następnie nakładamy i rozsmarowujemy majonez. Warstwa musi mieć tak z 0,5-1 cm, jak to woli. I od początku: por, kurczak, ser, majonez.

Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180stopniach przez około 1h, żeby piersi zrobiły się mięciutkie.

Smacznego! :)








You Might Also Like

3 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.