Curry
Dania główne
Kokos
Mleczko kokosowe
Orientalnie
Tajskie
Zielone curry
Kurczak i warzywa w zielonym curry z nutą kokosu.
Witam Was (w końcu!) po tej długiej przerwie.
Zakończyłam właśnie okres sesji egzaminacyjnej i zaczęłam upragnione wakacje. :)
To był bardzo stresujący czas, który pochłoną mnie całkowicie i niestety, o blogowaniu nie było mowy :(
Ale dzisiaj wracam do Was z przepisami na pyszne dania, które (mam taką nadzieję) przypadną Wam do gustu. :)
W tę niedzielę, z raczej nieprzyjemną aurą, chciałabym zabrać Wasze kubki smakowe w okolice Tajlandii. :)
Nie jest to oczywiście typowo tajskie danie, a moja własne połączenie smaków. Znajdziecie w tym daniu chrupiące warzywa, pysznego kurczaka oraz kokosowy aromat wymieszany z nutą ostrego curry.
Ciekawi? :)
To zapraszam!
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- olej z orzeszków ziemnych
- ryż basmati
Warzywa myjemy, cukinie i marchewki obieramy ze skórki - wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski.
Piersi z kurczaka myjemy i również kroimy w paseczki - solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych i wrzucamy kurczaka i smażymy aż się zarumieni.
Dorzucamy warzywa, na samym początku marchewki, ponieważ potrzebują więcej czasu by zmięknąć. Smażymy przez ok 5-6 minut i dorzucamy papryki. Smażymy kolejne kilka minut i na samym końcu dodajemy cukinię.
Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się podsmażą i zmiękną, dodajemy mleczko kokosowe i zielone curry.
Dusimy wszystko przez chwilę.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.
Smacznego!
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))