Dania główne
letnie przepisy
Przekąski
Quiche
Ser
Ser pleśniowy
Tarty
Tarty słone
Tarta z serem camembert, żurawiną i miodem.
Witam Was w lipcu Kochani! :)
Mamy lato pełną gębą, ale pogoda chyba trochę o tym zapomniała.. ;)
Szarości i deszcz za oknem sprawiają, że od kilku dni myślimy z mamą o wyjeździe za granicę.
Może macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o wczasy w Grecji i chcielibyście mi trochę o tym opowiedzieć i dać jakieś wskazówki? :)
Czekam w komentarzach !
Przechodząc jednak do sedna posta :
W piątek okazało się, że mój M. z sukcesem zdał maturę :)
Postanowiłam, więc jakoś to uczcić i przygotować mały "poczęstunek" dla nas.
Dłuugo zastanawiałam się co zrobić i jak zwykle uratowała mnie - tarta.
Uwielbiam to danie. Można je przygotować na słono i słodko, na milion sposobów.
Wystarczy tak naprawdę bazowy przepis na ciasto i masę jajeczną, a wybór dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia.
Ja przygotowałam tartę o dość niestandardowym połączeniu smakowym.
Mi i mojej mamie smakowała bardzo, jednak typowo męskie ( i mięsne :D) podniebienie mojego chłopaka nie było aż tak zachwycone. :D
Wszystko zależy od naszych osobistych upodobań, ale wydaję mi się, że jeśli ktoś lubi łączyć kontrastujące smaki, to ta tarta powinna mu zasmakować.
Jest prosta w wykonaniu, a wygląda dość wykwintnie.
Idealnie sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi, jak i na kolacji dla dwojga.
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
- 1-2 serów camembert
- 200 ml śmietanki 30%*
- 2 jajka*
- garść suszonej żurawiny ( lub 2-3 łyżki konfitury z żurawiny)
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól, pieprz
Ciasto: Mąką przesiewamy z solą i cukrem na blat. Usypujemy górkę i robimy w niej wgłębienie.
Dodajemy masło i jajko, powoli zagniatamy rozcierając masło z mąką. Powoli dodajemy mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. ( Ciasto można trzymać w lodówce do 7 dni lub w zamrażalniku do 3 miesięcy)
Nadzienie: Ser kroimy w plasterki. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Suszoną żurawinę przekładamy do naczynka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty.
Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.
Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki sera camembert, posypujemy odcedzoną z wody żurawiną i zalewamy śmietanką z jajkami.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż nadzienie się zetnie i zarumieni.
Po upieczeniu smarujemy 2 łyżkami miodu. ( jeśli używamy żurawiny w słoiczku, smarujemy nią tartę również po wyjęciu z piekarnika).
Podajemy z miksem sałat lub samą.
Smacznego!
*można zwiększyć ilość śmietanki i jajek ( 300 ml śmietanki i 3 jajka)
1 komentarze
Wygląda pysznie, muszę spróbować zrobić to!
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://paris2607.blogspot.com/
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))