Domowe sposoby
Masło orzechowe
Orzechy
Orzeszki ziemne
Przekąski
Moc orzeszków ziemnych: Domowe masło orzechowe.
Dzień dobry w poniedziałek :)
Jak mija lato?
Macie urlopy, wakacje, czy jeszcze chodzicie do pracy?
:)
Ja od około tygodnia staram się wrócić do zdrowego i zbilansowanego odżywiania, o ostatnimi czasy trochę sobie pofolgowałam.
W ruch poszły, więc owsianki, owoce, warzywa i pełnoziarniste produkty.
Naprawdę dużo naczytałam się kiedyś o maśle orzechowym, chociaż prawdę mówiąc początkowo średnio optymistycznie podeszłam do tych wszystkich optymistycznych opinii - no bo, jak coś tak pysznego może być zdrowe?
A no może :)
Uwielbiam masło orzechowe, to wspaniała alternatywa na kanapki czy w owsiance, jednak z reguły kończyło się na wyjedzeniu słoika w 2 dni... :) A wtedy, faktycznie - nie jest to najzdrowsze :D
Jednak, warto pamiętać, że:
Po pierwsze: Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i bez smaku! Bo, jak widać, nawet masło orzechowe jest dozwolone w naszej diecie :)
Po drugie: Masło orzechowe to bomba niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych. Są dobre dla serca i naszej cery - zawieram bowiem kwas foliowy i witaminę E.
Więc łyżka w owsiance lub rozsmarowana na pełnoziarnistych naleśniku nie tylko nie zaszkodzi sylwetce, ale wręcz pomoże :) No i, to może być sposób na zmniejszenie ilości słodyczy w naszej diecie.
Oczywiście, należy pamiętać, że nie wszystkie sklepowe masła orzechowe są godne uwagi. Słodzone cukrem, nafaszerowane chemią - na pewno, nie chcecie tego jeść.
Dlatego warto czytać etykiety, albo...
ZROBIĆ WŁASNE!
Koszty takie same, lub niższe, a macie pewność, że to co jecie nie zawiera niepotrzebnych dodatków. :)
Jednoskładnikowy przepis, prostota wykonania...
A niech mi ktoś wspomni, że jeść zdrowo jest trudno!
Składniki:
- 400 g niesolonych orzeszków ziemnych
- szczypta soli (ewentualnie)
Orzeszki wysypujemy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Prażymy około 15 minut, potrząsając blachą co kilka minut.
Możemy też podprażyć orzeszki na patelni.
Podprażone i wystudzone orzeszki przesypujemy do misy malaksera i zaczynami miksować.
Idzie to dość opornie na samym początku, tak jak w przypadku tahini.
Ale po kilku chwilach zauważycie, że orzeszki zaczynają przypominać krem, a nie piasek .
Jeśli mimo długiego miksowania, orzechy nie chcą zmienić konsystencji, możemy dodać łyżkę oliwy, a najlepiej oleju arachidowego.
Jeśli chcemy, dodajemy szczyptę soli. (Polecam)
Gotowe, kremowe masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujmy w lodówce do jednego miesiąca.
I gotowe! :)
1 komentarze
O reeeeety mniam *___* Masło orzechowe to jedna z najlepszych rzeczy ever! <3
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszamy do nas :)
http://tratwasquad.blogspot.com/
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))