Dania główne
Kurki
Na obiad
Na słono
Obiad
Słone
Śmietanka
Dary lasu: Kurki w kremowym sosie śmietanowym z koperkiem.
Cóż za zmienna pogoda! :(
Chciałam dzisiaj pomalować barierki na balkonie, ale deszcz przerywał mi to z 3 razy :/
Ale jest chociaż w miarę ciepło. :)
No i, nie oszukujemy się - taka pogoda sprzyja lasom.
A dokładniej - grzybom!
Babcia od kiedy pamiętam zabierała mnie na grzyby :)
Czasem mi się nudziło - jak to dziecku.
Ale jaka była radość, kiedy udało mi się SAMEJ znaleźć jakiegoś grzybka ! :D
A jajecznica z kurkami musiała się pojawić obowiązkowe, chociaż na jedno wakacyjne śniadanie.
Najlepiej zrobiona właśnie przez Babcie :)
Powiem szczerze, że czekałam już niecierpliwie na pierwsze grzyby, więc kiedy babcia zadzwoniła, że ma i że da, to od razu zaczęłam zastanawiać się, co z nimi zrobię.
Byłam przekonana, że będzie ich tylko trochę - akurat na jajecznicę .
Okazało się, że jest ich dużooo dużo :D
No i co ?
I padło na kurki w śmietanie! :)
Moje pierwsze, tak klasyczne i cudownie pyszne i kremowe.
Idealne :)
Możecie podać je z makaronem, tak jak ja, lub z kluskami śląskimi, lanymi, z kopytkami lub jako sos do mięsa :)
Składniki:
- 400 g kurek
- 200 ml śmietanki 18%
- garść świeżego koperku
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku (można dodać więcej, my z mamą nie miałyśmy ochoty na mocno czosnkowy smak)
- 2-3 łyżki masła
- sól himalajska, pieprz
Kurki dokładnie myjemy, jeśli to konieczne - szorujemy.
Osuszamy, większe kroimy w kostkę.
Cebulę i czosnek drobniutko siekamy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko solimy i smażymy chwilę, aż się zeszkli.
Dorzucamy kurki, solimy i pieprzymy.
Smażymy całość, mieszając od czasu do czasu.
Po chwili grzyby powinny puścić wodę - czekamy więc, aż wyparuje.
Wtedy dodajemy posiekany drobno koperek, mieszamy wszystko ze sobą i zmniejszamy gaz.
Powoli dolewamy śmietanki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość, aż śmietanka zacznie się redukować, a sos gęstnieć. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.
Podajemy od razu.
Smacznego!
2 komentarze
Bardzo lubię śmietankowy sos z kurek, mniam, mniam :) Ja w tym roku, sezon kurkowy rozpoczęłam od risotto. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńooo, też pyszne połączenie :)
Usuńbędę musiała spróbować :)
Pozdrawiam również.
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))