Dania główne
Makarony
Szybkie i smaczne
Powrót! ii.. Spaghetti Carbonara :)
No i powróciłam :) teraz ugoszczę Was kilkoma przepisami, które przewinęły się przez moją kuchnie w ciągu ostatniego miesiąca :)
Na początek: Spaghetti Carbonara!
zakochałam się w tym przepisie. jest szybki, prosty , a do tego można poczuć się przez chwilę jak we słonecznej Italii :) W sieci można znaleźć wiele przepisów na carbonarę. Niektóre są ze śmietanką, inne z białym winem.. Ja przyjęłam, że prawdziwa carbonara, to makaron jedynie z sosem powstałym z jajek i odrobiny wody po makaronie :) danie C U D O W N E!
Więc do roboty :)
Składniki, 2 porcje:
• 2 jajka
• 90 g boczku, pokrojonego na cienkie plasterki (lekko wędzonego lub suszonego - pancetty)-za drugim razem użyłam wędzonej szynki. było dobre, choć nie polecam. boczek nadaje jednak tego fajnego smaczku :)
• 160 g makaronu spaghetti
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
• 30 g tartego sera owczego Pecorino (lub Parmezanu)
• sól morska do smaku i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• świeżo zmielony kolorowy pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki, jeśli ma twardą i grubą skórę, odkroić ją. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Przed odcedzeniem odlać chochlę wody z makaronu. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.
Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową sera pecorino oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu. Jeśli danie będzie za suche, dodawać wcześniej odlanej wody.
Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując dodatkowym serem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem (opcjonalnie)
Odgrzewałam dolewając odrobinę wody, na małym ogniu .
2 komentarze
Wygląda bosko, dla mnie, fanki makaronu :) Trochę zdziwił mnie brak śmietany, ale słyszałam już o tej wersji. Muszę kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam, naprawdę warto :)
Usuńteż z początku chciałam zrobić wersje ze śmietanką, ale uznałam, że zrobię to w wersji mniej 'powszechnej' :)
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))