Swift

Klasyk klasyków: jajko na miękko, czyli śniadanie w 5 minut.

Kolejna długa przerwa z braku czasu.
Przygotowania do świąt idą pełną parą, pierniczki upieczone, jednak nie udało mi się ich uwiecznić, bo mama je ukryła do świąt :(

Ja się postaram wrzucić w najbliższym czasie przepis na pyszne ciasteczka cynamonowe oraz opisać Wam dwa pokazy gotowania, w których uczestniczyłam.

Dzisiaj, z racji późnej pory, przedstawię najbardziej znane, a jednak sprawiające często wiele trudności, śniadanie.


Jajko na miękko, bo o nim mowa, to dość sporny temat. No bo, jak ugotować jajko tak, by nie było surowe lub zbyt twarde? Czas gotowania jajka w każdym domu się różni. Idealny czas, to około 3,5-4 minut. To zależy jakie jajko preferujemy. Ja, na przykład lubię kiedy jajko ma bardzo ścięte białko i lekko gęste żółtko, dlatego gotuje je z reguły około 5 minut. Im bliżej 3 minut, tym mniej ścięte jajko, a im bliżej 5 tym bardziej. Myślę, że swój idealny czas należy znaleźć metodą prób i błędów :)


A teraz krótki przepis :)

Składniki:

-2 jajka
-sól
-woda

Przygotowanie:

Nakłuwamy jajka.(niekonieczne, jednak jest mniejsze ryzyko, że pękną nam one podczas gotowania)
Wodę wlewamy do garnka, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wkładamy jajka do gotującej się wody, by nie obiło się mocno o ścianki.

Gotujemy  3-5 minut.

Wyciągamy z wrzątku.

Podajemy z kanapkami lub tostami, albo same, posypane solą :)

Smacznego !








You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.