Szybkie i smaczne
Śniadania
Klasyk klasyków: jajko na miękko, czyli śniadanie w 5 minut.
Kolejna długa przerwa z braku czasu.
Przygotowania do świąt idą pełną parą, pierniczki upieczone, jednak nie udało mi się ich uwiecznić, bo mama je ukryła do świąt :(
Ja się postaram wrzucić w najbliższym czasie przepis na pyszne ciasteczka cynamonowe oraz opisać Wam dwa pokazy gotowania, w których uczestniczyłam.
Dzisiaj, z racji późnej pory, przedstawię najbardziej znane, a jednak sprawiające często wiele trudności, śniadanie.
Jajko na miękko, bo o nim mowa, to dość sporny temat. No bo, jak ugotować jajko tak, by nie było surowe lub zbyt twarde? Czas gotowania jajka w każdym domu się różni. Idealny czas, to około 3,5-4 minut. To zależy jakie jajko preferujemy. Ja, na przykład lubię kiedy jajko ma bardzo ścięte białko i lekko gęste żółtko, dlatego gotuje je z reguły około 5 minut. Im bliżej 3 minut, tym mniej ścięte jajko, a im bliżej 5 tym bardziej. Myślę, że swój idealny czas należy znaleźć metodą prób i błędów :)
A teraz krótki przepis :)
Składniki:
-2 jajka
-sól
-woda
Przygotowanie:
Nakłuwamy jajka.(niekonieczne, jednak jest mniejsze ryzyko, że pękną nam one podczas gotowania)
Wodę wlewamy do garnka, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie wkładamy jajka do gotującej się wody, by nie obiło się mocno o ścianki.
Gotujemy 3-5 minut.
Wyciągamy z wrzątku.
Podajemy z kanapkami lub tostami, albo same, posypane solą :)
Smacznego !
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))