Dania główne
Makarony
Warzywa
Wegetariańskie
Razowe spaghetti z sosem dyniowym.
Przepis z modyfikacjami ze strony Kwestia Smaku.
Kiedy przygotowywałam ciasto dyniowe z poprzedniego posta po raz pierwszy, od razu tego samego dnia pojechałam po więcej dyni :D Większość upiekłam i zrobiłam puree, lecz zostawiłam trochę świeżej by spróbować zrobić z niej coś wytrawnego. Wybór padł na kremowy sos z kawałkami dyni, pachnący gałka muszkatołową. Było pyyyszne :)
U mnie w wersji "odchudzonej", gdyż z makaronem pełnoziarnistym i na bazie jogurtu, a nie śmietanki. :)
-paczka makarony razowego
-około pół małej dyni
-5 łyżek masła ( innym razem dałam mniej)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- niepełna filiżanka tartego sera(użyłam zwykłej goudy)
- 3 szalotki
-gałka muszkatołowa, pietruszka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotki drobno kroimy. Dynie kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy al-dente.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę,solimy i dusimy ją pod przykryciem około 10 minut, na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną dynie, doprawiamy gałką i dusimy następne 15 minut, do miękkości. Dodajemy 3/4 sera, jogurt, sól, pieprz i pietruszkę. Wszystko zagotowujemy na małym ogniu. Makaron rozkładamy na talerze, nakładamy sos, posypujemy resztą sera i przybieramy pietruszką.
Smacznego :)
Wskazówka: Ostatnio użyłam do zrobienia tego sosu gotowego puree z dyni. Wyszło tak samo dobre, a przygotowanie trwało krócej. :)
2 komentarze
Wykorzystam przepis na dzisiejszy obiad. Dzięki!:)
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy! mam nadzieję, że zasmakowało :)
UsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))