Sernik z Nutellą na spodzie z ciasteczek Oreo.
1,5h tygodnia temu będąc z mamą na zakupach, rzuciłam, moim lekko marudnym tonem "mam ochotę na sernik..." .
Szczerze mówiąc, nie oczekiwałam reakcji. Ale usłyszałam "No to idź po składniki, możemy zrobić :)"
Nooo, to jest to co blogerka kulinarna lubi słyszeć. :D
Musiałam na poczekaniu znaleźć/wymyślić, jaki konkretnie sernik chcę przygotować.
Co z tego wyszło, zaraz zobaczycie.
Ale muszę Wam najpierw powiedzieć, że to będzie dość sentymentalny sernik.
Dlaczego?
Bo to ostatni wypiek z naszego wysłużonego piekarnika. :(
2 dni po pieczeniu, szyba postanowiła pęknąć, pozbawiając nas tym możliwości pieczenia, na czas nieokreślony.
I dopiero wtedy poczułam, jak bardzo piekarnik jest jednak potrzebny w życiu :(
Całe szczęście, jak dobrze pójdzie, jutro zostanie zamontowany nowy piekarnik.
Nasz pierwszy piekarnik z termoobiegiem i różnymi bajerami.
Przeraża mnie on trochę. Staram się oszacować, ile rzeczy spalę lub niedopiekę, zanim się go nauczę.
Macie jakieś wskazówki dla początkujących? :D
Przejdźmy teraz płynnie do sprawy sernika.
Jest to pozycja, dla wszystkich tych, którzy na widok Nutelli dostają ślinotoku, a ciastka Oreo to ich uzależnienie .
Czyli na przykład dla mnie!
Patrzę na te zdjęcia i przypomina mi się ten smak.... Mniam..
I jeszcze ta paskudna pogoda w Trójmieście..
Ten sernik, to skondensowane szczęście. Nie dość, że SERNIK, to jeszcze z NUTELLĄ , na spodzie z ciasteczek OREO!
Orgazm gwarantowany.
Składniki:
- 150 g ciastek Oreo
- 40 g roztopionego masła
- 750 g twarogu , zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniacznej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g nutelli
- 1 szklanka dżemu truskawkowego
WAŻNE! Składniki na masę serową wykładamy na blat przynajmniej 2h wcześniej. (Muszą mieć tę samą temperaturę)
Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia.
W malakserze rozdrabniamy ciasteczka Oreo. Dodajemy roztopione masło.
Ciasteczkami (powinny mieć konsystencję mokrego piasku) wykładamy spód tortownicy.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 10 minut.Ostudzić.
Twaróg, jajka, śmietankę i cukier przekładamy do miski. Miksujemy wszystko krótko, tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Z całości masy serowej odłożyć 500 g i zmiksować dokładnie z 200 g nutelli.
Do pozostałej masy dodać wanilię i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Masę serową z nutellą wylać na podpieczony spód i piec ok. 30 minut w 150 stopniach.
Po upływie tego czasu ostrożnie wyłożyć jasną masę serową na podpieczoną masę z nutellą. Wyrównać . Włożyć ponowie do piekarnika i piec kolejne 45-60 minut.
Po upływie tego czasu, można sprawdzić, czy sernik jest upieczony, delikatnie dotykając środka sernika wykałaczką. Jeśli jest sprężysty, sernik jest upieczony.
Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik z lekko uchylonymi drzwiczkami .
Następnie przekładamy do lodówki i schładzamy minimum 12h(najlepiej przez noc).
Schłodzony sernik smarujemy ulubionym dżemem - u mnie, domowy truskawkowy. :)
Kroimy gorącym, suchym nożem.
Smacznego!
1 komentarze
Ciasto pierwsza klasa, wszystko co dobre w jednym serniku. Pycha :D
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))