Koniec lata: Jesienny kurczak z bakaliami i sokiem pomarańczowym.
Zaczął się drugi tydzień września..
Mimo, że dni są jeszcze dość ciepłe, to nocne temperatury i spadające powoli liście, przygotowują nas na nadejście jesieni.
Alee! Mam dla Was pyszny przepis na pyszny obiad :)
Lubicie kontrastujące smaki i niecodziennie połączenia?
Czekolada ze słonymi krakersami, truskawki ze świeżym szpinakiem, mięso z owocami..?
Dzisiaj zajmiemy się tym ostatnim :)
Osobiście, kiedyś przez głowę by mi nie przeszło, że mogłabym zjeść kawał mięsa z dodatkiem owoców. Ale kilka lat temu , zmieniłam zdanie przy polędwiczkach w pomarańczach :)
Kiedy, więc dostałam przepis na to danie, nie wahałam się i o to efekt!
Idealny dla odchudzających się .. ale nie tylko :) Dobry na codzienny obiad, ale też od święta.
Zapraszam!
Składniki (na 4 porcje):
- 800 g piersi z kurczaka
 - 40 g rodzynek
 - 80 g suszonych śliwek
 - 100 ml soku pomarańczowego
 - 1 łyżeczka miodu
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 100 gram cebuli
 - czosnek ( dodałam granulowany, ale może być świeży)
 - tymianek
 - oregano
 - sól morska
 - pieprz
 
Przygotowujemy marynatę: cebulę drobno siekamy i przerzucamy do miski. Dodajemy sok pomarańczowy, miód, sos sojowy, rodzynki, śliwki oraz przyprawy i zioła wedle upodobań. Wszystko mieszamy ze sobą.
Do tak przygotowanej marynaty, wkładamy piersi z kurczaka i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Po upływie doby, przekładamy kurczaka wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180stopniach przez około 50 minut. (należy pamiętać, że naczyń żaroodpornych NIE powinno się wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Gotowe! :)
Podajmy z tym na co mamy ochotę. U mnie zdrowiutko: ryż brązowy i surówka z marchwi.
Smacznego!









1 komentarze
czemu Ty to publikujesz tak późno? :(
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))