Kurczak w szpinaku z suszonymi pomidorami.
Ojj, pogoda za oknem nie rozpieszcza .
Pada deszcz, wiatr gwiżdże w oknach...
Trudno uwierzyć w to, że niespełna 2 tygodnie już święta!
Szykujecie się?
U mnie w lodówce czeka nastawiony piernik staropolski, który będzie pieczony już w najbliższą środę.
Jutro będziemy piekły nasze małe pierniki, a w zamrażarce jest już upieczony pasztet, który będziemy rozmrażać na same Święta. :)
Dzisiaj byłam na świątecznych warsztatach z marką Russell Hobbs, o których w najbliższym czasie Wam opowiem. :)
Obiecuję, że w najbliższym czasie napiszę coś głębszego, bo mam kilka planów + przepisów :)
Ale dzisiaj też już coś dla Was mam.
Prosty, pyszny przepis.
Kurczak, suszone pomidory i szpinak, żeby trochę zieleni w ten ponury grudzień mieć chociaż na talerzu.
Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 200 - 300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- oliwa
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy
Szpinak opłukujemy z piasku i osuszamy na sitku.
Pierś myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Pomidory kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy.
Gdy się lekko zarumieni, dodajemy kurczaka.
Smażymy, aż nabierze złotego koloru. Zmniejszamy ogień i dodajemy suszone pomidory.
Po około 2-3 minutach dodajemy szpinak. Solimy, pieprzymy. Smażymy wszystko razem, aż szpinak
opadnie i zmięknie. Przyprawiamy ulubionymi ziołami/przyprawami.
Podajemy z makaronem penne.
Smacznego!
2 komentarze
Mmm, uwielbiam połączenie szpinaku i suszonych pomidorów :) jakiś czas temu często robiłam dania właśnie ze szpinakiem i pomidorami.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie przed chwilą skończyłam piec małe pierniczki, pewnie jakoś za tydzień będę je zdobić :)
Same składniki, które lubię, więc to obiad dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))