Bulion
Gołąbki
Jajka
Kapusta włoska
Kasza gryczana
Natka pietruszki
Pieczarki
Pietruszka
Wegetariańskie
Bez mięsa : Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami w kapuście włoskiej.
Cóż za straszna pogoda ! :(
zaczęła się już taka jesień jakiej nie lubię :(
ale nie przyszłam tu po to, żeby marudzić!
mam dla Was mój totalny eksperyment :)
wpadłam na pomysł, że mam ochotę na gołąbki, ale może nie takie klasyczne.
No to, może z kaszą gryczaną! :)
I w kapuście włoskiej! Której nigdy nie jadałam :)
Tak więc, całe mnóstwo nowych smaków mnie czekało, ale najwazniejsze było doprawienie jakoś farszu.
No ale, poradziłam sobie! I wyszły pyyszneee ! <3
I dzielę się nimi z Wami :)
Pyszny, sycący i zdrowy obiad. :)
Gołąbki inaczej - na wegetariańsko!
Zapraszam!
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej ( 200 g suchej kaszy)
- 500 g pieczarek
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 litr bulionu
- 1-2 jajka
- sól, pieprz, przyprawa do mielonych ;) , gałka muszkatołowa
- biała nitka
Z kapusty wycinamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody i parzymy liście. Odwracamy kilka razy , żeby woda dotarła w miarę wszędzie . W trakcie parzenia liści, stopniowo odcinamy te, które zaczynają odchodzić.
W tym samy czasie, robimy farsz: pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną kaszę wsypujemy do miski, dodajemy połowę pieczarek, posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką przyprawy do mielonego i gałką. Dodajemy jajka ( wg. gustu; jeśli chcemy bardziej zwarty farsz to 2, jeśli nie to 1 - ja dodałam 1 ) i wszystko dokładnie mieszamy.
Drugą część pieczarek wrzucamy do bulionu i dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Liście kapusty osuszamy. Bierzemy jeden, nakładamy łyżkę farszu (plus/minus, w zależności od wielkości liścia :)) . Składamy w sakiewkę i obwiązujemy nitką. I tak robimy kolejne, aż do wyczerpania składników.
Jeśli chcecie, możecie wszystkie gołąbki podsmażyć na oliwce przed pieczeniem, ale to nie jest konieczne.
Ja osobiście tego nie zrobiłam :)
Układamy nasze gołąbki w brytfance i zalewamy naszym pieczarkowym bulionem.
Pieczemy około 40 minut w 180stopniach.
Smacznego!
2 komentarze
To coś dla mnie bo klasycznych gołąbków z mięsem nie trawię ! :)
OdpowiedzUsuńbardzooo lubię gołąbki :) moja babcia robi podobne, najlepsze te z pieczarkami w włoskiej kapuście !
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))