Witam :)
Wczorajszy dzień przyniósł bardzo przyjemną aurę, co wykorzystała moja sunia, grzejąc się na balkonie :)
A ja, korzystając z okazji, że od 3 dni dojrzewało mi awokado, postanowiłam że robię pyszny ryż z tym owocem , doprawiony żółtymi przyprawami.
Bardzo aromatyczny, orientalny.. idealny na ciepłą lub zimną kolację :)
I te piękne żółto-zielone barwy :)
Zapraszam!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka ryżu *
- ok.2 szklanki gorącej wody
- sok z cytryny
- sos sojowy
- kurkuma, curry, sproszkowany imbir
- sól morska
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę.
Skrapiamy cytryną i sosem sojowym.
Na patelni rozgrzewamy chwilę łyżkę oliwy- następnie wrzucamy suchy ryż i podsmażamy aż ziarenka lekko się zarumienią ( nie wszystkie, ale musimy widzieć, że większość jest podprażona). Dodajemy przyprawy i sól. Mieszamy. Dolewamy wrzącej wody (UWAGA! bardzo mocno bulgocze). Przykrywamy i czekamy aż ryż wciągnie wodę. (musimy skontrolować stopień twardości ryżu- jeśli jest za twardy po wciągnięciu wody, należy dolać jeszcze trochę i znów przykryć)
Gotowy ryż studzimy.
Mieszamy z pokrojonym awokado.
Podajemy na zimno lub ciepło(wtedy nie trzeba aż tak studzić:))
*ja użyłam brązowego, więc potrzebowałam bardzo dużo wody żeby zrobił się miękki - w przypadku zwykłego, białego ryżu powinny wystarczyć 2 szklanki na 1 szklankę ryżu)
Smacznego! :)
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))