Wielkanocne słodkości: Mazurek kajmakowy z morelami i migdałami.
Witajcie! :)
Leże i choruje, ale dzisiaj już mi lepiej :)
Wyszłam nawet na spacer, taka jest piękna pogoda!
Do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu zostało, ale wczoraj zrobiłam sobie małą próbę. :)
Mazurka!
Przyznam szczerze, że to mój debiut jeśli chodzi o to ciasto .. i chyba nie wyszło najgorzej :)
Spód też nie typowy, bo z jednym ugotowanym jajkiem.
Niesamowicie kruchy i pyszny w smaku.
Na górze dulche de leche, lub po polsku kajmak, posypany posiekanymi suszonymi morelami i płatkami migdałowymi. Pycha!
Supersłodki(jak to mazurki :)), zdecydowanie dla fanów kajmaku.
No, to jestem już chociaż trochę przygotowana na święta !
Teraz jeszcze słońce za oknem by się przydało... i odetkany nos :(
Bądź co bądź- zapraszam po przepis :)
P.S: Mazurek bierze udział w konkursie-jeśli macie chwilę, zagłosujcie :) - http://wielkanoc.biedronka.pl/konkurs/przepis/45 można głosować raz dziennie, codziennie :)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 gotowane żółtko
- 1 surowe żółtko
- 1 puszka gotowego kajmaku
- 100 g posiekanych suszonych moreli
- 50 g płatków migdałowych
4 komentarze
oj Izka kusisz :)
OdpowiedzUsuństara się :D..
UsuńBardzo szybki i łatwy w przygotowaniu ten mazurek więc zabieram go do ulubionych i wypróbuję go na wielkanocne święta:) Będę codziennie głosować na ten wspaniały mazurek:) Pozdrawiam serdecznie - Jolka z Jastrzębia Zdroju.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)))
UsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))