Makarony
Obiad
Pasta
Pełnoziarniste
Ser
Szpinak
Śmietanka
Włoskie
Pełnoziarniste tagliatelle ze szpinakiem.
Hej Wam :)
Co tam u Was?
Ja się .. rozchorowałam :(
Dostałam zwolnienie do końca tygodnia i zalecenie, żeby leżeć w łóżku.
To leżę. Ale nie wytrzymałam i musiałam zrobić obiad ! :D
Ostatnio z mamą mamy wielką ochotę na szpinak. I jemy go, mniej więcej, 2-3 razy w tygodniu :D
Uzależnienie!
Dziwne, że dopiero teraz jakikolwiek przepis pojawia się na blogu, ale to chyba ze względu na to, że często było już ciemno, kiedy obiad był gotowy.
Dzisiejszy przepis, to kremowy i delikatny sos szpinakowy , podany z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle.
Pyszny! Mniej intensywny w smaku, niż farsz użyty do naleśników (którego często używam właśnie do makaronu)
Zapraszam! :)
Składniki:
- 1 paczka mrożonego szpinaku (ok 450g)
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 g wędzonej szynki/boczku
- 125 ml śmietanki 18%
- garść startego, żółtego sera (np. Goudy)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
- oliwa
- 300 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
Czosnek obieramy, drobno kroimy.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyć czosnek, następnie dorzucić szynkę.
Kiedy już się chwilę podsmaży, dorzucamy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu, pod przykryciem czekamy, aż szpinak się rozpuści.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Po rozpuszczeniu szpinaku, odparowujemy wodę. Następnie przyprawimy solą, pieprzem, papryką, imbirem i gałką. Później dodajemy masło, a na końcu śmietankę i ser. Mieszamy wszystko i podgrzewamy kilka minut.
Mieszamy z odcedzonym makaronem.
Smacznego! ♥
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))