Pizza a'la neopolitańska z oliwkami.
Dzień dobry! :)
Pogoda jak zwykle spłatała figla na weekend.. Ale mamy już marzec! :)
Pierwszy miesiąc wiosny :) oraz miesiąc moich urodzin.. :)
Ale urodzinami zajmiemy się później, a teraz zapraszam po przepis na coś pyszneego. :)
W czwartek, prócz pączków, postanowiłam zaszaleć i zrobić coś , na co miałam ochotę od jakiegoś czasu.. PIZZĘ!
Jednak zrobiłam eksperyment. :)
Nie użyłam domowego przepisu na ciasto(które na pewno, prędzej czy później, pojawi się na blogu, bo pizzę z przepisu mojej mamy kochają wszyscy :D) tylko użyłam innego. Poszperałam w internecie i z kilku informacji i przepisów, zrobiłam ciasto idealne :)
Pizza smakowała, jak te w pizzeri. :)
Pycha!
Kolejnym eksperymentem była forma pieczenia, gdyż po raz pierwszy nie robiłam pizzy na blaszce, tylko , jak widać, placka -tak jak to się robi w pizzeriach. :)
Równa , to ona nie była :D Ale, jak na pierwszy raz, byłam z siebie dumna! :)
Na początku uznałam, że zrobię ją w stylu a'la neopolitańskim ( tylko pomidorki, mozzarella i przyprawy), ale w lodówce uśmiechały się do mnie oliwki.. :) no i wylądowały na pizzy. :D
Zjadłam z takim smakiem, że chyba wkrótce powtórzę ! :)
Przedstawiam, pomysł na sobotni obiad!
PIZZA A'LA NEOPOLITAŃSKA Z OLIWKAMI.
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki tortowej,
- 15 g drożdży,
- 125 ml wody zakropionej mlekiem (np. 85 ml wody i 40 ml mleka),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy.
- 3 łyżki ketchupu
- 4 łyżki koncentratu
- sól i pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- 1-2 pomidory
- odrobina startego żółtego sera
- przyprawy(ulubione; ja używałam "Przyprawy do kuchni włoskiej")
- 10-15 oliwek pokrojonych w plasterki(lub więcej, jak kto lubi)
Drożdże rozpuszczamy z 1/2 łyżeczki cukru w wodzie z mlekiem.
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy drożdże i oliwę.
Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto.
Smarujemy je oliwą i wkładamy do dużej miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po upływie tego czasu, formujemy z ciasta okrągły, cienki placek.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i smarujemy ciasto na pizzę(zostawiając ok. 1 cm brzeg).
Posypujemy przyprawami.
Układamy składniki: pokrojone w plastry pomidory, oliwki, następnie posypujemy całość żółtym serem. Później kładziemy plastry mozzarelli i znów wszystko posypujemy przyprawami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia brzegów. (około 20-30 minut)
Smacznego! :)
1 komentarze
pycha! już dawno nie robiłam domowej pizzy... ;)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))