Swift

Śniadanie Mistrzów: Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na drożdżach.

Witajcie! :) nie mam ostatnio czasu i weny na pisanie, wybaczcie mi..
Niby nic takiego nie robię, a brakuje mi doby.

Osoby, które polubiły moją stronę na facebook'u wiedzą, że w poniedziałek mój przepis na śniadanie mistrzów wygrał w konkursie, organizowanym przez centrum Riviera w Gdyni.

Przyznam się szczerze, że to pierwszy raz kiedy wygrałam konkurs, w którym zostało ocenione moje danie :) Nadal jestem w lekkim szoku, zwłaszcza, że nagrodą jest Niedzielny Pobyt w Hotelu Kozi Gród w Pomlewie. :)

Jestem wstrząśnięta i szczęśliwa. :) W czwartek odebrałam Voucher i 23 marca jadę z chłopakiem odpocząć :)

A teraz mam dla Was przepis na ten mistrzowski chleb, dzięki któremu wygrałam.. :)
 Jest pyszny, zdecydowanie czuć, że jest pełnoziarnisty, ale ja taki lubię :)
Nie wyrasta w piekarniku za bardzo, ale to przez dodatek mąki żytniej.

Ciekawi? :)






Składniki:
  • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 100 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 1 łyżka soli
  • 300ml chłodnej wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych)

Przygotowanie: 


Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól i pokruszone drożdże. Zalewamy wodą i mieszamy wszystko łyżką.

Przykrywamy talerzem lub folią i odstawiamy na blat kuchenny, na 12-14 h.

Po tym czasie posypujemy blat białą mąką i wykładamy ciasto. Składamy je 4 razy, zawsze na pół, łącząc w jednym miejscu. Czystą ściereczkę posypujemy mąką żytnią lub otrębami i kładziemy ciasto złączeniem do dołu. Przykrywamy bokami ściereczki i czekamy 1-2 h aż chwilę podrośnie.

30 minut przed końcem wyrastania wstawiamy do piekarnika przykryty garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne i nagrzewamy w 240 stopniach.

Następnie wyciągamy nagrzane naczynie, ostrożnie przekładamy nasze ciasto to niego, przykrywamy i pieczemy przez 30 minut . Po tym czasie, ściągamy przykrywkę i pieczemy bez przez około 15-20 minut.

Wyciągamy i studzimy na kratce.


Podajemy z ulubioną pastą, albo z masełkiem, albo z czymkolwiek chcemy :)
 




You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.