Swift

sernik czekoladowy z musem malinowym



W dniu Nieoficjalnego Święta Sernika, oświeciło mnie że " ej, bardzo rzadko robisz serniki, jest okazja, zmień to!" To pierwsze moje tak pracochłonne ciasto(oczywiście nie licząc tortów), jednak dopieszczone do każdego kęsa. Ze względu na niesamowicie pyszny smak i pochwalne komentarze ze strony degustatorów, opłacało się stać tyle godzin :) Moja kochana babcia uznała, że teraz ja przejmuję pałeczkę i ona przestaje piec serniki. :D

Przepisz ze strony Kwestia Smaku. (chyba najlepsza polska strona kulinarna, przepisy autorki będą tu gościć bardzo często :)

Składniki:

Spód:
• 1 paczka (160 g - 190 g) ciastek czekoladowych/kakaowych
• 50 g roztopionego masła
• 2 łyżki gorzkiego kakao

Masa serowa:
• 500 g gęstego twarogu sernikowego
• 500 g serka mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• 5 jajek
• 200 g ciemnej czekolady


Mus malinowy (należy przygotować 2 porcje): 
• 1 mały błyskawiczny kisiel malinowy z kawałkami owoców
• 1/2 szklanki konfitury malinowej + kilka łyżek po upieczeniu do wypełnienia wgłębień
• opcjonalnie 1/4 szklanki mrożonych lub świeżych malin (nie użyłam)

Polewa czekoladowa:
• 1/2 szklanki śmietany 30%
• 2 łyżki ciemnego kakao
• 100 g ciemnej gorzkiej czekolady

1. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki by miały tą samą temperaturę.

2. Przygotowanie musu malinowego: kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lecz z mniejszą ilością wody(125 ml). Dodajemy konfiturę malinową i owoce, wszystko razem mieszamy.

3.Przygotowanie spodu: ciastka kruszymy (np. wałkiem przez woreczek lub tłuczkiem). Kakao mieszamy z roztopionym masłem, aż nie będzie grudek. Dodajemy do ciastek i dokładnie mieszamy. Dokładnie wylepiamy spód tortownicy, tak by nachodził on na złączenia blachy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

4. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Na jego dnie postawić blachę z wrzącą wodą(nalaną do 2/3 wysokości). {sernik powinno się piec w właśnie takiej kąpieli wodnej , żeby nie popękał)

5.Przygotowywanie masy serowej: Do misy miksera wkładamy twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (staramy się nie napowietrzać masy). Śmietankę podgrzewamy i dokładnie mieszamy z kakao. Gładką kakaową masę dodajemy do masy serowej i miksujemy na małych obrotach miksera. Wbijamy kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. 

Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej, w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem na małym ogniu, ciągle mieszając,studzimy, ma być lekko ciepła. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na spód z ciasteczek, wyrównujemy powierzchnię. 

Na powierzchnię wykładamy jedną porcję musu malinowego (po jednej pełnej łyżeczce, zachowując odstępy). Tortownicę stawiamy na środkowej kratce piekarnika.( pomiędzy kratkę a tortownicę można włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika.) Sernik pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik studzimy początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzimy sernik.

Sernik wysuwamy z piekarnika i ustawiany na kratce, studzimy całkowicie. W powstałe zagłębienia na powierzchni sernika wkładamy drugą porcję musu malinowego, mus może miejscami wystawać ponad powierzchnię.

6.Przygotowanie polewy: Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy kakao i mieszamy aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewamy na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawiamy rondelek z ognia i dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszamy aż czekolada całkowicie się roztopi, studzimy. Polewę rozprowadzamy po powierzchni sernika. Obkrajamy nożem całkowicie wystudzony sernik, zdejmujemy obręcz z tortownicy i wstawiamy sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Smacznego :)










Czekolada w roli głównej

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Fajowski :) Ostatnio także miałam okazje zrobić coś podobnego tylko że to było sernikobrownies z malinami. Przyznam mam słabość do czekolady :D
    Powodzenia,na dobry początek :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.