Czekolada
Desery
Muffiny
Owoce
Szybkie i smaczne
Muffiny bananowe z czekoladą wg. Nigelli Lawson
Coś pysznego i szybkiego. Wystarczą 2-3 banany, trochę mąki, cukru, jajek i czekolady, a można wyczarować coś , co zniknie w kilka chwil. Pyszne, wilgotne muffinki, cudownie odchodzą o papilotek. Nic , tylko piec hurtowo :)
Składniki (na 12 sztuk, chociaż mi wyszło około 18):
- 3 bardzo dojrzałe banany;
- 125 ml oleju roślinnego;
- 2 jajka; 250 g mąki;
- 7 łyżek cukru;
- 1/2 łyżeczki sody;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 50 g kawałków toffi lub czekolady;
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem na gładką masę lub zetrzeć blenderem i odstawić na bok. Do miski wlać olej, dodać jajka i ubić. Wsypać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, pomieszać, dodać mus bananowy. Dodać czekoladę i wymieszać. Nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec 20 minut w 200 stopniach.
A to już małe zabawy w ozdabianie. :) |
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))