Bon appétit!: Tarta Lotaryńska-Quiche Lorraine
Piątek był deszczowy, za to sobota przywitała mnie słońcem i sześcioma kreskami na plusie :)
Za 2h uciekam na spacer z moim M., żeby nie zmarnować tego dnia :)
Ale jeszcze przed wyjściem, chciałam się z Wami podzielić przepisem na jedno z moich ulubionych dań :)
Przepis na tę tartę dostałam od Cioci, która kiedyś zrobiła ją na obiad.
Tak mi zasmakowała, że bardzo szybko zrobiłam ją w domu sama :)
Później okazało się, że jest to jedna z wersji Tarty Lotaryńskiej-Quiche Lorraine, czyli placka pieczonego w okrągłej formie, nadzianego boczkiem, serem, szynką i jajkami, który podaje się we Francji w okresie Bożego Narodzenia.
Tarta jest pożywna, ciężka. Dobra na ciepło na obiad lub kolacje, lub schłodzona i pokrojona na mniejsze klinki, będzie idealnym daniem na imprezę :)
U mnie wersja odbiegająca na pewno, od oryginału ale za to jaka pyszna... :)
Składniki:
Ciasto:
- 120 gram zimnego masła
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 250 gram mąki
- szczypta soli
- 2 jajka + 1 żółtko
- 150 gram wędzonej szynki(lub boczku lub obu )
- 100 gram sera cheddar
- 5 cebul*
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany (18%-22%)
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- świeży majeranek i pietruszka
- olej do smażenia
Piekarnik rozgrzać do 175stopni.
Przygotowujemy ciasto : Na stolnicę wysypać mąkę z solą, dodać masło i posiekać razem z mąką. Następnie dodać jajko, wodę oraz mleko i szybko zagnieść gładkie ciasto.(gdyby było za suche, dodać odrobinę wody). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Farsz: Cebule drobno posiekać. Szynkę pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć. Zioła posiekać.
Na oleju poddusić cebulę, przez kilka minut. Śmietanę wymieszać z mlekiem, jajkami i żółtkiem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Do cebuli dodać pokrojoną szynkę i ostudzić.
Cisto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy(u mnie śr. 27cm). Szynkę i cebulę, wymieszać z ziołami i serem - wyłożyć na ciasto. Zalać śmietaną z jajkami.
Zapiekać w piekarniku przez około 60minut, aż góra zrobi się rumiana.
Podawać na ciepło lub zimno. **
*5 cebul to naprawdę dużo i szczerze mówiąc, zawsze ograniczam tę liczbę do 2-3 sztuk :)
** ostudzona jest bardziej zwarta i łatwiej się kroi.
Smacznego!
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))