Curry
fasolka
fażolet
Garam Masala
Indie
indyjski
Jogurt
Obiad
Pomidory
Szybkie i smaczne
w 15minut
Orientalne inspiracje: Fasolka fażolet w sosie indyjskim.
Witajcie! :)
Wracam po krótkiej przerwie :)
Sesja sesją, raz wychodzi raz nie, co nas nie zabije to nas wzmocni i tak dalej.. :)
NO! Ale :) Teraz się lenię i postaram trochę pogotować, żeby Wam coś powrzucać :)
Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie mój mały eksperyment.
Parę dni temu nie miałam ochoty robić nic czasochłonnego i szukałam pomysłu na jakiś obiad w 15 minut... a, że od czasu wizyty w Ganeshu , całą kuchnia pachnie indyjskimi przyprawami do Butter Chicken , to uznałam, że zakombinuje .. i zrobiłam swoją wersję sosu :) i to wegetariańską! Ciekawi? :) to zapraszam!
Składniki:
- 1 puszka fasolki fażolet
- 1 puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
- po 1/2 łyżeczki przypraw: garam masala, kuminu, curry
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 kubeczka małego jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Fasolkę wyspać na sitko, przelać wodą i odłożyć, żeby odciekła.
Na rozgrzaną patelnię wylać pomidory wraz z sokiem (można je przed zmiksować) i podgrzewać przez około 15 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać cukier i sól, a następnie przyprawy. Później dorzucić masło i poczekać, aż rozpuści się w sosie. Dodać jogurt, podgrzać wszystko razem.
Na samym końcu dorzucić odcedzoną fasolkę i podgrzewać wszystko razem przez 3 minuty.
Podawać z ryżem basmati.
Z podanych składników, wychodzą 2 duże obiady lub 4 mniejsze.
Smacznego! :)
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))