Swift

Orientalne inspiracje: Fasolka fażolet w sosie indyjskim.

Witajcie! :)

Wracam po krótkiej przerwie :)
Sesja sesją, raz wychodzi raz nie, co nas nie zabije to nas wzmocni i tak dalej.. :)

NO! Ale :) Teraz się lenię i postaram trochę pogotować, żeby Wam coś powrzucać :)

Dzisiaj, na pierwszy ogień idzie mój mały eksperyment.

Parę dni temu nie miałam ochoty robić nic czasochłonnego i szukałam pomysłu na jakiś obiad w 15 minut... a, że od czasu wizyty w Ganeshu , całą kuchnia pachnie indyjskimi przyprawami do Butter Chicken , to uznałam, że zakombinuje .. i zrobiłam swoją wersję sosu :) i to wegetariańską!  Ciekawi? :) to zapraszam!



Składniki:
  • 1 puszka fasolki fażolet
  • 1 puszka krojonych pomidorów (bez skórki)
  • po 1/2 łyżeczki przypraw: garam masala, kuminu, curry
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/2 kubeczka małego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:

Fasolkę wyspać na sitko, przelać wodą i odłożyć, żeby odciekła.

Na rozgrzaną patelnię wylać pomidory wraz z sokiem (można je przed zmiksować) i podgrzewać przez około 15 minut. Zmniejszyć ogień. Dodać cukier i sól, a następnie przyprawy. Później dorzucić masło i poczekać, aż rozpuści się w sosie. Dodać jogurt, podgrzać wszystko razem.

Na samym końcu dorzucić odcedzoną fasolkę i podgrzewać wszystko razem przez 3 minuty.

Podawać z ryżem basmati.

Z podanych składników, wychodzą 2 duże obiady lub 4 mniejsze.

Smacznego! :)






You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.