Cukier
Cynamon
Desery
Do kawy
Gruszki
Imbir
Imieniny
Na słodko
Ser
Serniki
Serniki pieczone
Słodkie
Twaróg
Korzenny sernik z gruszkami.
miałam małą przerwę w blogowaniu z powodu nauki do popraweczki.
jednej. jedynej. i zdanej! :) także no następnej sesji jestem wolna :D
dzisiaj mam dla Was przepis na drugi sernik, który popełniłam w środę razem z sernikobrownie. :)
Było to przed imieninami mojej mamy :) 
I dostała właśnie taki oto serniczek w prezencie i bukiet fioletowych tulipanów :)
Sernik jest mazisty, ale lekki w smaku :)
Obawiałam się trochę dodać imbir do sera.. ale wyszło pysznie. :)
Bardzo aromatyczny :) następnym razem dodam więcej gruszek :)
W podstawowym przepisie była polewa z białej czekolady, ja jednak użyłam ciemnej :)
Zapraszam po przepis na KORZENNY SERNIK Z GRUSZKAMI.
Składniki:
 Składniki na spód:
- 50 g masła
 - 120 g mąki pszennej
 - 1 jajko
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki imbiru
 
 Składniki na masę serową:
- 500 g niekwaśnego tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
 - 2/3 szklanki drobnego cukru
 - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
 - 1,5 łyżki mąki pszennej
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka imbiru
 - 1/4 łyżeczki cynamonu
 - 5 małych gruszek (łączna waga przed obraniem ok. 500 g)
 
Przygotowanie:
 Wszystkie
 składniki zagnieść (najszybciej zrobić w malakserze). Uformować kulę, 
spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
 Po
 tym czasie ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej 
uprzednio papierem do pieczenia (sam spód). Wyrównać, ponakłuwać 
widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut, do 
lekko złotego koloru.
 Gruszki obrać, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne.
 Do
 misy miksera włożyć pozostałe składniki na masę serową, zmiksować. 
Wylać na podpieczony (może być jeszcze ciepły) spód. Gruszki układać na 
wierzchu, stroną wypukłą do góry, wpychając je w masę serową (nie 
powinny zbyt dużo wystawać ponad sernik, ponieważ podczas pieczenia 
wyschną).
 Piec
 w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, najlepiej po 10 minutach 
przykrywając sernik z wierzchu folią aluminiową, by nie wysuszyć 
gruszek. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie
 umieścić w lodówce na 12 godzin.
Następnego dnia rozpuścić w kąpieli wodnej 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i zrobić mazy na serniku :)
Smacznego!
przepis z bloga Moje Wypieki.
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))