Boże Narodzenie
Imbir
Jałowiec
Mięso
Na kanapki
Pasztet
Pieczone
Przyprawy
Udziec z indyka
Wielkanoc
Ziele angielskie
Na słono: Chudy pasztet pieczony ( bez boczku! )
No to lecimy z kolejnym przepisem :)
postanowiłyśmy z mamą upiec na święta pasztet.
Niestety, większość przepisów miała wśród składników boczek .. a myśmy sobie postanowiły zrobić coś chudszego :)
i tak wyszło nam takie cudo :D
Łatwo się kroi i bardzo fajnie rozsmarowuje się na pieczywie.
A o to przepis:
Składniki (na 2 keksówki):
- 3 sztuki skrzydełek z kurczaka
- ok. 1 kg udźca z indyka lub ćwiartek z kurczaka
- 15 - 20 dkg wątróbki drobiowej
- 1 bułka
- 1,5 cebuli
- 4-5 suszonych grzybów(niekoniecznie)
- 20 ziaren pieprzu
- 5 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 3-5 ziaren jałowca
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 3-4 jajka
- imbir w proszku ( mała szczypta, bo zbyt duża ilość zepsuje smak pasztetu)
- gałka muszkatołowa
Udziec ( lub ćwiartki) i skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy grzyby, pieprz, ziele, liście i jałowiec, solimy i gotujemy około 40 minut ( do miękkości mięsa). Pod koniec , wrzucamy wątróbki i gotujemy jeszcze 5 - 10 minut.
Ugotowane mięso zostawiamy do ostudzenia w bulionie przez całą noc lub przez kilka godzin.
Na drugi dzień (lub po tych kilku godzinach :)) obieramy mięso z kości . Moczymy jedną bułkę w wywarze z mięsa. Mielimy w maszynce, na najmniejszych oczkach nasze mięsko wraz z ziarnami(bez liści), potem cebulę, a na końcu bułkę.
Można zmielić 2 razy, ale ja tego nie robiłam.
Doprawianie: Do mięsnej masy dodajemy pieprz, sól, gałkę, imbir , można ten pieprz ziołowy. Ważne, żeby masa była wystarczająco słona, więc radzę próbować. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju oraz jajka. Masa musi być konsystencji błota :D , więc jeśli wydaje się zbyt suchy, to należy dodać kilka łyżek wywaru z mięsa. Masa powinna dość szybko spadać z łyżki.
Gotową masę przekładamy do wyłożonych pergaminem lub jednorazowych keksówek, tak do 2/3 wysokości.
Pieczemy przez ok. 1h, w 180 stopniach. Sprawdzać upieczenie patyczkiem.
Gotowe! Smacznego! :)
2 komentarze
Wyszedł smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę ! :)
UsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))