Swift

Na słono: Chudy pasztet pieczony ( bez boczku! )

No to lecimy z kolejnym przepisem :)

postanowiłyśmy z mamą upiec na święta pasztet.
Niestety, większość przepisów miała wśród składników boczek .. a myśmy sobie postanowiły zrobić coś chudszego :)

i tak wyszło nam takie cudo :D

Łatwo się kroi i bardzo fajnie rozsmarowuje się na pieczywie.

A o to przepis:

  


Składniki (na 2 keksówki):
  • 3 sztuki skrzydełek z kurczaka
  • ok. 1 kg udźca z indyka lub ćwiartek z kurczaka
  •  15 - 20 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 bułka
  • 1,5 cebuli
  • 4-5 suszonych grzybów(niekoniecznie)
  • 20 ziaren pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 3-5 ziaren jałowca
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 3-4 jajka
  • imbir w proszku ( mała szczypta, bo zbyt duża ilość zepsuje smak pasztetu)
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

Udziec ( lub ćwiartki) i skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy grzyby, pieprz, ziele, liście i jałowiec, solimy i gotujemy około 40 minut ( do miękkości mięsa). Pod koniec , wrzucamy wątróbki i gotujemy jeszcze 5 - 10 minut.

Ugotowane mięso zostawiamy do ostudzenia w bulionie przez całą noc lub przez kilka godzin.

Na drugi dzień (lub po tych kilku godzinach :)) obieramy mięso z kości . Moczymy jedną bułkę w wywarze z mięsa. Mielimy w maszynce, na najmniejszych oczkach nasze mięsko wraz z ziarnami(bez liści), potem cebulę, a na końcu bułkę.

Można zmielić 2 razy, ale ja tego nie robiłam.

Doprawianie: Do mięsnej masy dodajemy pieprz, sól, gałkę, imbir , można ten pieprz ziołowy. Ważne, żeby masa była wystarczająco słona, więc radzę próbować. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju oraz jajka. Masa musi być konsystencji błota :D , więc jeśli wydaje się zbyt suchy, to należy dodać kilka łyżek wywaru z mięsa. Masa powinna dość szybko spadać z łyżki.

Gotową masę przekładamy do wyłożonych pergaminem lub jednorazowych keksówek, tak do 2/3 wysokości.

Pieczemy przez ok. 1h, w 180 stopniach. Sprawdzać upieczenie patyczkiem.

Gotowe! Smacznego! :)



    You Might Also Like

    2 komentarze

    Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

    Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.