No to kolejny przepis . :)
Osobiście, nie lubię masy makowej(zapewne przez smak marcepanu, którego nie lubię jeszcze bardziej :)) , więc wszelkiego rodzaju makowce czy strucle makowe w moim przypadku nie przejdą .
No, ale na święta trzeba zjeść mak-bo to symbol dostatku i płodności, a kiedy jak nie w Boże Narodzenie, mają się takie życzenia i przesądy spełniać ?
No i moja mama , przed świętami powiedziała: "zrobię babkę makową" , na co ja zareagowałam raczej niechętnie.. ale potem okazało się, że nie ma w niej masy makowej, tylko sam mak.. no i się zakochałam :)
Ciasto nie tylko na święta, choć głównie z nimi się kojarzy.. :)
Zapraszam!
Składniki(na 2 keksówki):
Żółtka oddzielamy od białek.
Do ostudzonego tłuszczu z wodą, dodajemy cukier, mąkę i żółtka. Wszystko razem miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta razem z makiem i delikatne mieszamy.
Wylewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub jednorazowych keksówek.
Pieczemy ok. 50 minut w 180stopniach.
Smacznego!
Osobiście, nie lubię masy makowej(zapewne przez smak marcepanu, którego nie lubię jeszcze bardziej :)) , więc wszelkiego rodzaju makowce czy strucle makowe w moim przypadku nie przejdą .
No, ale na święta trzeba zjeść mak-bo to symbol dostatku i płodności, a kiedy jak nie w Boże Narodzenie, mają się takie życzenia i przesądy spełniać ?
No i moja mama , przed świętami powiedziała: "zrobię babkę makową" , na co ja zareagowałam raczej niechętnie.. ale potem okazało się, że nie ma w niej masy makowej, tylko sam mak.. no i się zakochałam :)
Ciasto nie tylko na święta, choć głównie z nimi się kojarzy.. :)
Zapraszam!
Składniki(na 2 keksówki):
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szkl mąki
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl suchego maku
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek wody
Żółtka oddzielamy od białek.
Do ostudzonego tłuszczu z wodą, dodajemy cukier, mąkę i żółtka. Wszystko razem miksujemy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta razem z makiem i delikatne mieszamy.
Wylewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub jednorazowych keksówek.
Pieczemy ok. 50 minut w 180stopniach.
Smacznego!
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))