Boże Narodzenie
Chałwa
Cukier
Desery
Do kawy
Laska wanilii
Serniki
Serniki pieczone
Twaróg
Wanilia
Sernik chałwowy.
W końcu znalazłam czas i ochotę na obrobienie zdjęć i od dzisiaj postaram się wrzucić tutaj przepisy na wszystkie pyszności, które zrobiłam na święta. :)
a zaczniemy od SERNIKA CHAŁWOWEGO.
Znalazłam go, na znanym większości osób blogu Moje Wypieki.
Kusił mnie już w listopadzie, ale nie chciałam go robić, bo bym go sama zjadła, a to by się odbiło niekorzystnie na dziennej ilości kcal .. :)
Ale nadeszły święta, a wtedy jedzenie nie tuczy, więc postanowiłam go w końcu zrobić !
No i wyszedł - pyszny, mazisty, MOCNO chałwowy...
Perełka dla fanów tej sezamowej słodyczy :)
(przepis w całości wzięty ze strony Moje Wypieki)
Składniki na spód:
- 100 g ciastek digestive(lub innych owsianych)
- 40 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Odstawić.
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej) pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser
utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko
miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować,
tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki
wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Na
najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą -
sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z
sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w
lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą
(przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Smacznego! :)
Przypominam o głosowaniu na moje pierniczki :)!
o tutaj ! > KLIK!
2 komentarze
Prezentuje się genialnie. A to że chałwowy daje mu dodatkowe plus :D
OdpowiedzUsuńSernik idealny ,z chałwą pycha.
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))