Swift

Śniadanie mistrzów: Cinnamon rolls, czyli cynamonowe drożdżówki.

Witajcie :)
Niedziela przyniosła nam wreszcie trochę słońca, co nastroiło mnie bardzo pozytywnie.
Mam jutro kolokwium, ale specjalnie dla Was wstawiam przepis na przepyszne drożdżówki.
To chyba jeden z lepszych moich wypieków i NA PEWNO będę go robić częściej.

Kiedy w 2012 roku, byłam w Katowicach w Centrum Handlowym Silesia, poczułam intensywny zapach cynamonu. Mój węch łakomczucha doprowadził mnie do pewnego punktu, w którym były sprzedawane tylko i wyłącznie, cynamonowe ślimaki.

Ojj, zaburczało mi w brzuchu.. :) ale nie było czasu niestety spróbować. Obiecałam sobie wtedy, że zrobię je w domu.

No i minęło 1,5 roku.. :D i wreszcie są! :)
Użyłam przepisu z niezastąpionej Kwestii Smaku, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła .:)

i tak powstały one! piękne, chrupiące na zewnątrz i puchate w środku, MOCNO cynamonowe, czyli takie jak lubię.

Oto i one: Amerykańskie Cinnamon Rolls, czyli cynamonowe ślimaki. :)
Idealne do kawy, ale też herbaty. Na co dzień i od święta, na przykład na zbliżający się TŁUSTY CZWARTEK!
:))


Składniki:

Ciasto:
  • 4 i 1/2 - 5 szklanek (630 - 700 g) mąki
  • 1 saszetka (7 g) suchych drożdży instant
  • 1 szklanka (240 ml) mleka
  • 1/3 szklanki (75 g) niesolonego masła
  • 1/3 szklanki (66 g) cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka

Nadzienie:
  • 3/4 szklanki (160 g) brązowego cukru
  • 1/4 szklanki (35 g) mąki
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • 1/2 szklanki (113 g) niesolonego masła, zimnego (pokrojonego na kawałki)
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%


opcjonalnie: glazura z cukru pudru (zmieszane: 1/2 szklanki cukru pudru z 1 łyżką śmietany 12% lub 18%)


Przygotowanie:


2 i 1/4 szklanki (315 g) mąki przesiać i wymieszać z drożdżami. W rondelku, ciągle mieszając, podgrzewać mleko, masło, cukier i sól, do czasu aż masło prawie całkowicie się roztopi. Stopniowo wlewać powstałą masę do mąki, mieszając drewnianą łyżką (lub mieszadłem miksera). Dodawać w odstępach czasu po jednym jajku, ubijając mikserem (mieszadłem) po każdym kolejnym dodanym jajku. Ubijać na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty.

Wymienić mieszadło na hak do ciasta drożdżowego lub wyrabiać ciasto rękami, dodając pozostałą mąkę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez około 3 do 5 minut. Uformować kulę i włożyć do wysmarowanej masłem miski. Przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczkę i odstawić w ciepłe miejsce na 1 do 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto i wyłożyć je na lekko posypaną mąką stolnicę. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. W międzyczasie wymieszać składniki nadzienia. Do miski wsypać brązowy cukier, mąkę i cynamon, wymieszać. Dodać masło, posiekać nożem na malutkie kawałeczki i odstawić.

Po 10 minutach rozwałkować ciasto na kwadrat o boku 30 cm. Posypać nadzieniem oraz rodzynkami (jeśli używamy). Delikatnie zwinąć ciasto w wałek i skleić końce. Pokroić roladę w poprzek na 8 równych kawałków. Ułożyć je w wysmarowanej masłem formie o wymiarach 33 x 23 i wysokości 5 cm. Przykryć luźno folią i odstawić do wyrośnięcia.

Od tego momentu ciasto można przechowywać w lodówce od 2 do 24 godzin. Jeśli ciasto pozostawiamy w lodówce na noc, następnego dnia rano ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Jeśli robimy bułki od razu, nie schładzamy ciasta w lodówce. Zamiast tego należy przykryć je luźno folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość, na około 45 - 60 minut.

Wierzch ciasta posmarować śmietaną i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 stopniach przez 25 do 30 minut na złoty kolor. Jeśli bułki zaczną się za bardzo rumienić, przykryć je luźno na 5 - 10 minut przed końcem pieczenia folią aluminiową. Wyjąć bułki z piekarnika i ewentualnie posmarować glazurą z cukru pudru. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

przepis z bloga Kwestia Smaku.





You Might Also Like

4 komentarze

  1. Drożdżówki cynamonowe najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, pycha! Moje ulubione zwijaski :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. niesolone masło to zwykłe masło :)
      zdarza się, że można znaleźć masło solone, dlatego trzeba uważać.

      Usuń

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.