Makarony
Oliwa
Oliwki
Parmezan
Pasta
Pomidory
Razowe spaghetti
Spaghetti
Suszone pomidory
Zielone oliwki
Obiad błyskawiczny: Razowe spaghetti z suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami.
nie mam weny do pisania postu dziś. :(
jestem zmęczona i zła, że dzisiaj obiecała sobie się uczyć, a tego nie robiłam. także...
wrzucam przepisik i uciekam jeść cynamonową drożdżówkę, a potem czytać .
Jedno z moich (i mojej Mamy :)) ulubionych dań makaronowych.
Ma dość wyrazisty smak, gdyż i oliwki, i suszone pomidory do delikatnych smakowo nie należą,
Ale obiecuje-to danie jest przepyszne! I bardzo szybkie!
Składniki:
- 1 mały słoiczek(ok.250g) suszonych pomidorów w oleju
- 1/2 szklanki oliwek zielonych(myślę, że czarne też mogą być)
- 2 ząbki czosnku
- skórka z 1 sparzonej cytryny
- świeża bazylia i natka pietruszki(wg.uzniania)
- 300 g makaronu razowego spaghetti
- parmezan do posypania
- oliwa z oliwek
Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pomidory kroimy w paseczki(zostawiamy zalewę), oliwki - w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki oleju z pomidorów. Szklimy czosnek. Następnie dodajemy pomidory i podsmażamy około 1-2 minut. Później dorzucamy oliwki i skórkę cytrynową. Wszystko razem przesmażamy.
Makaron gotujemy aldente. Odcedzamy i dodajemy do sosu.
Całość posypujemy startym parmezanem.
Smacznego! :)
3 komentarze
Ach, jak ja uwielbiam suszone pomidory w oliwie! :)
OdpowiedzUsuńObiad czysto włoski! No, choć włosi nie do końca akceptują makaron inny, niż z mąki 00, ale kto by się tam włochami przejmował - całość wygląda pysznie :)
Pycha! Też uwielbiam takie makarony :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania,zdecydowanie jestem makaroniarą, razowy makaron też kupuję, chociaż ostatnio u nas w lidlu pojawił się pyszny z czosnkiem niedźwiedzim lub z chilli, mniam :)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))