Chałwa
Mazurek
Przepisy wielkanocne
Śmietanka
Wielkanoc
my COOK LAND z życzeniami oraz ...Mazurek chałwowo-orzechowy.
Dobry Wieczór :)
Cały dzień stałam w kuchni i gotowałam.
Plecy bolą mnie straasznie, ale zrobiłam bardzo dużo rzeczy :)
Między innymi tego oto mazurka :)
Nie będę się dzisiaj zbytnio rozpisywać, bo jutro muszę wstać wcześnie na świąteczne śniadanie :)
tak więc:
Życzę Wam wesołych, rodzinnych i smacznych świąt. Wiele słonecznych dni, ciepłego lata, pysznych potraw, wielu uśmiechów i mnóstwo miłości.
Wesołych Świąt!
Na spód:
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Na masę chałwowo - orzechową:
- 200 g chałwy orzechowej
- pół szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g dowolnych orzechów (włoskie, laskowe bez skórki,ziemne)
- 3 łyżki cukru pudru
- + 100 g czekolady (do ozdoby)
Przygotowanie:
Składniki na spód włożyć do malaksera i zmiksować na gładkie ciasto(można też wyrobić ręcznie).
Blachę (u mnie 24x28) wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż do zrumienienia. (ok. 20 minut)
Do melaksera lub miski włożyć składniki na masę chałwową , zmiksować wszystko na gładką masę. Przełożyć do garnuszka i chwilę zagotować.
Na wystudzonym spodzie, wysmarować masę chałwowo-orzechową.
Udekorować rozpuszczoną w kąpieli czekoladą.
Smacznego! :)
2 komentarze
u mnie dziś ten mazurek ;) co za zbieg okoliczności :) twój wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńjak wyszedł? :)))
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))