Hummus
Pasta sezamowa
Pasty
Przepisy wielkanocne
Sezam
Tahini
Wielkanoc
Tahini-pasta z sezamu.
Witajcie :)
Przygotowujecie się już do Świąt? :)
Ja zbieram się powoli do sprzątania.. czyli robię wszystko, żeby nie zacząć :D
Ale całe szczęście , przygotowałam przy tym coś co będzie mi potrzebne do jednej z pozycji, które są na mojej liście dań na Wielkanoc .
Wiecie już, co bo przepis na to, pojawił się już na blogu.
Chodzi oczywiście o HUMMUS. :)
Jeśli spodobał się Wam przepis i wpadliście w wir poszukiwań tahini, pędzę z pomocą !
Wiem, że można ją dostać w Almie, za ok. 15 zł za słoiczek.
Ale znaczniej taniej , można ją przygotować w domu. :)
Potrzebne są tylko 4 rzeczy: sezam, oliwa, patelnia i dobry blender/malakser. :)
No to do roboty!
Składniki(na mały słoiczek):
- 200 g sezamu
- 8-10 łyżek oliwy
Na suchej patelni prażymy nasz sezam. Ostrożnie! Nie wolno go przypalić, bo będzie gorzki. Kiedy już poczujecie pyszny zapach sezamu , przerzucamy go na naczynia, dodajemy oliwę i zaczynamy miksować.
Na początku idzie to dość opornie i wygląda, jakby nigdy miało się to nie udać. :D
Ale z minuty na minutę nasza pasta powinna stawać się coraz bardziej płynna(jeśli nie, dodajcie po łyżce oliwy).
Gotową pastę przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. :)
Można też dodać do niej miód i kłaść na tosty, pycha! :)
Smacznego!
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))