Swift

Tahini-pasta z sezamu.



Witajcie :)
Przygotowujecie się już do Świąt? :)
Ja zbieram się powoli do sprzątania.. czyli robię wszystko, żeby nie zacząć :D

Ale całe szczęście , przygotowałam przy tym coś co będzie mi potrzebne do jednej z pozycji, które są na mojej liście dań na Wielkanoc .
Wiecie już, co bo przepis na to, pojawił się już na blogu.
Chodzi oczywiście o HUMMUS. :)

Jeśli spodobał się Wam przepis i wpadliście w wir poszukiwań tahini, pędzę z pomocą !
Wiem, że można ją dostać w Almie, za ok. 15 zł za słoiczek.
Ale znaczniej taniej , można ją przygotować w domu. :)

Potrzebne są tylko 4 rzeczy: sezam, oliwa, patelnia i dobry blender/malakser. :)

No to do roboty!

Składniki(na mały słoiczek):
  • 200 g sezamu
  • 8-10 łyżek oliwy
Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy nasz sezam. Ostrożnie! Nie wolno go przypalić, bo będzie gorzki. Kiedy już poczujecie pyszny zapach sezamu , przerzucamy go na naczynia, dodajemy oliwę i zaczynamy miksować.

Na początku idzie to dość opornie i wygląda, jakby nigdy miało się to nie udać. :D
Ale z minuty na minutę nasza pasta powinna stawać się coraz bardziej płynna(jeśli nie, dodajcie po łyżce oliwy).

Gotową pastę przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. :)

Można też dodać do niej miód i kłaść na tosty, pycha! :)

Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.