Desery
Do kawy
Fistaszki
Masło orzechowe
Na słodko
Na słono
Orzechy
Serniki
Serniki pieczone
Sernik z masłem orzechowym i czekoladą.
Dzień dobry! :)
Jak tam po świętach? :)
Dzisiaj detox czy dojadacie jeszcze? :D
ja to drugie :) jutro detox :D
Dlatego dzisiaj Was jeszcze pokuszę :)
Powiem szczerze, że bardzo chciałam zrobić ten sernik, ale wątpliwości mojej mamy sprawiły, że sama zaczęłam się zastanawiać, czy połączenie sera z masłem orzechowym to dobry pomysł.
Teraz już wiem: to jest BARDZO dobry pomysł :)
Pyszny, delikatny, mazisty. Polecam wszystkim, którzy lubią masło orzechowe i czekoladę. :)
Składniki:
przepis z bloga Moje Wypieki
Na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 50 g solonych orzeszków ziemnych
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 500 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu philadelphia
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
- 250 g gładkiego masła orzechowego
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 30 g brązowego lub białego cukru
Składniki na spód wrzucamy do malaksera i miksujemy na pył. (Możemy też wszystko rozkruczyć za pomocą wałka). Spód o konsystencji mokrego piasku wykładamy na tortownicę o średnicy 23 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do miski wrzucamy twaróg i ucieramy z jajkami i cukrem. Dodajemy śmietanę i masło orzechowe. Miksujemy krótko, by nie napowietrzać masy. Wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 50 minut.(ja piekłam trochę dłużej, ale to pewnie kwestia piekarnika)
W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę: Wszystkie składniki przekładamy do garnka i powoli rozpuszczamy na gładką masę. Gotową polewę od razu ściągamy z palnika.
Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i delikatnie rozsmarowujemy polewę na jego powierzchni.
Wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik.
Po wystudzeniu przekładamy sernik do lodówki i chłodzimy ok 12h , a najlepiej przez noc.
Kroimy maczanym we wrzątku nożem.
Sernik można mrozić.
Smacznego! :)
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))