Na słono
Ser
Serniki
Serniki pieczone
Słone
Szpinak
Śmietana
Twaróg
Zielony (słony!) sernik ostrołęcki.
Wesołego Alleluja :)
Wróciłam po śniadaniu i zasiadłam, więc postanowiłam napisać dla Was post :)
Może napiszę też drugi, bo jutro wyjeżdżam na cały dzień, a chciałabym podzielić się z Wami przepisami :)
Mam dla Was dzisiaj coś zupełnie nowego i zaskakującego :)
Lubicie serniki prawda? :) Wielu z Was lubi, ja również.
A co powiecie, na.. sernik na słono? :)
Taak, dobrze czytacie. Na słono.
Pokazywałam Wam na profilu facebook'owym nową książkę, którą kupiłam.
To właśnie w niej, znalazłam przepis na to cudo. Przeczytałam mamie, jeszcze nie skończyłam czytać i usłyszałam "Ja to chcę!"
No to zrobiłam. :)
Jest pyszny. Idealny. Delikatny. Nie zbyt mocno twarogowy. Pyszny na zimno i na ciepło.
PYCHAA!
Nie potrzeba do niego wielu składników, jest więc niedrogim daniem.
Na pewno od teraz będzie bardzo często gościł na moim stole :)
Jesteście ciekawi?
To zapraszam!
Przepis z książki "Kuchni polska" Małorzaty Caprari
Składniki:
- 500 g sera twarogowego (lub sernikowego z wiaderka, byle nie śmietankowego!)
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 torebka mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego
- garść startego żółtego sera (lub mieszanki różnych)
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz
- bułka tarta
Ser przepuszczamy przez maszynkę lub przecieramy przez sito (jeśli jest wiaderkowy, to nie trzeba). Ucieramy z żółtkami, łyżką masła/margaryny oraz kaszą manną/mąką ziemniaczaną.
Mrożony szpinak mocno odparowujemy na patelni, świeży myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do masy serowej i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (np. gałką ) . Masa musi być dość pikantna.
W osobnej misce, bijemy na sztywną pianę białką ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-szpinakowej i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę do wyłożonej papierem lub wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie.
Mieszamy śmietanę z serem i wylewamy na masę serową. Posypujemy bułką tartą i wiórkami zimnego masła.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni , na około 30-40 minut.
Smacznego! :)
2 komentarze
Od dawna mnie serniki na słono intrygują, ale jeszcze się nie zebrałam na odwagę... Twój wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę pyszny, sama byłam zaskoczona :)
UsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))