Witajcie! :)
Między walką w kuchni, a sprzątaniem, znalazłam chwilę, żeby podzielić się z Wami przepisem na pyszne bułeczki :)
Hot Cross Buns, to bułeczki, pieczone w Wielkiej Brytani, na Wielki Piątek. Zjedzenie ich w tym dniu, ma przynieść szczęście przez cały rok.
To co, pomożemy szczęściu? :)
Składniki:
Zaczyn:
- 190 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki mąki chlebowej*
- 7 g suchych drożdży
- 340 g mąki chlebowej
- 60 g cukru
- 55 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 110 g rodzynek
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 30 g cukru
- 20 ml mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waliniowego
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki rozbełtanego jajka
- 50 ml wody
- 50 g cukru
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać miękkie masło i rozmieszać. (można zmiksować)
Dodać jajko, sól, cukier i zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po ok. 3 minutach wyrabiania dodać rodzynki i skórki, wyrabiać, by rozprowadzić bakalie po cieście.
Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 1h.
Gdy ciasto podrośnie, odgazować je, uderzając w nie pięścią.
Uformować 12 bułeczek i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
W tym czasie przygotować masę na krzyżyki.
Masło rozpuścić z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać mleko, ekstrakt . Wymieszać wszystko. Dodać przesianą mąkę. Wymieszać jeszcze raz dokładnie. Przełożyć do rękawa cukierniczego, z wąską końcówką.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na wyrośniętych bułeczkach robić krzyżyki.
Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż zbrązowieją.
W czasie pieczenia przygotować glazurę.
W garnuszku podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier.
Smarować gorące bułeczki syropem i zajadać :)
Smacznego!
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))