Swift

Wypieki na szczęście: Hot Cross Buns.





Witajcie! :)
Między walką w kuchni, a sprzątaniem, znalazłam chwilę, żeby podzielić się z Wami przepisem na pyszne bułeczki :)

Hot Cross Buns, to bułeczki, pieczone w Wielkiej Brytani, na Wielki Piątek. Zjedzenie ich w tym dniu, ma przynieść szczęście przez cały rok.

To co, pomożemy szczęściu? :)

Składniki:

Zaczyn:
  • 190 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki mąki chlebowej*
  • 7 g suchych drożdży
Ciasto:
  • 340 g mąki chlebowej
  • 60 g cukru
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 110 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Białe ciasto ( na krzyże):
  • 30 g cukru
  • 20 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waliniowego
  • 30 g roztopionego masła
  •  2 łyżeczki rozbełtanego jajka
Glazura:
  • 50 ml wody
  • 50 g cukru 
*użyłam mąki pełnoziarnistej pszennej.


Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać miękkie masło i rozmieszać. (można zmiksować)
Dodać jajko, sól, cukier i zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto. Po ok. 3 minutach wyrabiania dodać rodzynki i skórki, wyrabiać, by rozprowadzić bakalie po cieście.

Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 1h.

Gdy ciasto podrośnie, odgazować je, uderzając w nie pięścią.
Uformować 12 bułeczek i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć i odstawić na kolejną godzinę.

W tym czasie przygotować masę na krzyżyki.
Masło rozpuścić z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać mleko, ekstrakt . Wymieszać wszystko. Dodać przesianą mąkę. Wymieszać jeszcze raz dokładnie. Przełożyć do rękawa cukierniczego, z wąską końcówką.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Na wyrośniętych bułeczkach robić krzyżyki.
Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut, aż zbrązowieją.

W czasie pieczenia przygotować glazurę.
W garnuszku podgrzać wodę i rozpuścić w niej cukier.

Smarować gorące bułeczki syropem i zajadać :)

Smacznego!




You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.