Swift

Dla niespodziewanych gości: Ciasto francuskie na dwa sposoby-słodkie rogaliki i słone ślimaki.



Witam stałych i nowych czytelników :) (bo mam nadzieję, że tokowi są :))

Dzisiaj przychodzę do Was z trochę pójściem na łatwiznę, ale za to pyszną łatwiznę!

Znacie taką sytuację, kiedy siedzicie sobie w domu, w jakiś wolny dzień i nagle dzwoni telefon i w słuchawce słychać "Hej, słuchaj! Wpadniemy do Ciebie za 40 minut na kawkę, ok? Do zobaczenia!" i co wtedy?

PANIKA!!! 

W domu posprzątać, ubrać się jakoś bardziej "wyjściowo", no i... dać coś do jedzenia! Najlepiej do zrobienia błyskawicznie. Jak sobie z tym poradzić...?

A no właśnie po to, wymyślono gotowe ciasto francuskie! :)
Lecimy do sklepu, kupujemy takie ciasto ( a najlepiej mieć chociaż jedno zamrożone, na wszelki wypadek!) i potem fantazja może nas ponieść! :)

Ja ze swojej strony, pokaże Wam swoje dwie wariacje na temat ciasta francuskiego- na słodko - ROGALIKI Z KONFITURĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ i na słono - ŚLIMAKI Z SEREM I SZYNKĄ.



Szybko i smacznie! :)
Zapraszam!

ROGALIKI:

Składniki ( na około 20 rogalików)
  • 1 gotowe ciasto francuskie (275g)
  • słoiczek ulubionej konfitury/dżemu
  • 70 g białej czekolady
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną mleka
Przygotowanie:

Przygotowujemy dużą blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawiamy na ok. 180 stopni.
Czekoladę siekamy.

Ciasto rozwijamy, przecinamy wzdłuż na pół (muszą powstać takie dwa, długie prostokąty). Następnie, obie części dzielimy na kwadraty , które przecinamy jeszcze na pół, po skosie, by powstały trójkąt.

Na najszerszą część trójkąta, nakładamy niewielką ilość konfitury i kawałek czekolady. Zwijamy najszerszą część, w kierunku najwęższej, by powstał rulonik. Następnie zalepiamy boki, by nic ze środka nam nie wystawało :) i wyginamy nasz rulonik w półksiężyc.

Układamy na papierze do pieczenia i postępujemy tak samo z kolejnymi .
Na końcu, przed pieczeniem, smarujemy roztrzepanym z mlekiem jajkiem i pieczemy aż do zarumienia.(ok.15-20 minut)

Najlepsze ciepłe! :)

ŚLIMAKI:

Składniki(na około 25 ślimaczków):
  • 1 gotowe ciasto francuskie (275g)
  • ok.100-150 g sera
  • ok. 8 plastrów ulubionej szynki
  • 1 jajko rozmącone z odrobiną mleka
Przygotowanie:

Z przygotowaniem blachy i piekarnika, postępujemy tak jak w przypadku rogalików.
Ser trzemy na małych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę.

Rozwijamy ciasto. Na całość nakładamy ser, a potem szynkę. Całe ciasto zwijamy ciasno w rulon, ale nie tak jak było zwinięte, tylko odwrotnie. (nasze ciasto po rozwinięciu jest prostokątem, a my zwijamy się tą dłuższą stroną).  Taki rulonik, kroimy na talarki, które układamy na papierze do pieczenia.

Smarujemy jajkiem i pieczemy aż się zarumienią. (ok 15-20 minut)

SMACZNEGO! :)



You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.