Bazylia
Dania główne
Dietetycznie
Fit
Łosoś
Oregano
Pomidory
Ryby
Salsa
Zdrowe
Zdrowo
W jesiennych barwach: Pieczony łosoś z pomidorową salsą.
na dzisiaj przygotowałam dla Was łososia .:)
To chyba moja ulubiona ryba :) bo ma mało ości :D a mnie to w rybach niestety odstrasza :(
Ale łosoś jest pyszny :) Dlatego lubię przygotowywać go na różne sposoby :)
Ten akurat, to mała modyfikacja podstawowego przepisu na pieczonego łososia.
Chciałam sobie trochę odmienić smak tej rybki, którą robiłam najczęściej w jeden sposób.
Myślałam, myślałam, myślałam... sprawdziłam co mam w lodówce, patrze.. POMIDORY!
I tak powstał PIECZONY ŁOSOŚ Z POMIDOROWĄ SALSĄ :)
Składniki (dla 1 osoby):
- filet z łososia ok.150 g (bez ości, ze skórą)
- oliwa z oliwek
- sól morska
Na salsę:
- 1 pomidor
- 1-2 suszone pomidory (z oliwy, z ziołami)
- suszone oregano
- świeża bazylia
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól morska
Rybka:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego pustą blachę, na której będzie się piekł łosoś.
Filet z łososia myjemy, osuszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą morską.
Układamy na nagrzanej blaszce, skórą do dołu . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 -15 minut.
To jest przepis bazowy. Możemy go modyfikować wedle uznania, dodając do pieczenia koperku, przyprawy.. czego dusza zapragnie. Ale taki sam, bez niczego jest równie pyszny :)
Salsa:
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki.
Oczyszczamy go z pestek i soku. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z suszonymi pomidorami i bazylią. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy do łyżeczkę oliwy, octu balsamicznego i szczyptę oregano. Doprawiamy solą morską do smaku.
Podajemy do upieczonego łososia.
Smacznego :)
0 komentarze
Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))