Bakalie
Beza
Ciasta
Cukier
Desery
Do kawy
Kakao
Kokos
Mąka
Orzechy
Piana
Rodzynki
Tradycja
z babcinego zeszytu: TARTY PLACEK z domowym dżemem i bakaliami.
W końcu wyszło słońce, a ja dzisiaj wybrałam się z babcią na spacer do Orłowa :) przygrzało nas trochę, nie powiem... :D a w telewizji straszyli, że zimno będzie.. nikomu już nie można ufać! :)
Osobiście, lubię sobie osładzać życie dobrym jedzeniem, a zwłaszcza deserami. Miniona sobota minęła mi na gotowaniu, bo co innego można było robić w tak zimny i ponury dzień?
Taka właśnie jestem:
Kiedy jest mi smutno - GOTUJĘ,
Kiedy jestem zdenerwowana - GOTUJĘ,
Kiedy mam dobry humor - GOTUJĘ... :)
To mnie uspokaja, pozwala odstresować i napawa dumą, kiedy moje danie smakuje mi i innym :)
Nooo, uzewnętrzniłam się :D ale do czego zmierzam..
Weekend był pochmurny, ponury i chyba z lekka deszczowy, a ja w piątek dorwałam się do przepisów mojej babci :>
a co jest lepszego na rozweselenie od pysznego kruchego ciasta z dżemem i bakaliami? :))
Upiekłam w sobotę, a w niedzielę próbowałam polubić pochmurną jesień w Parku Kolibki.
Może chociaż tym plackiem, który nie jest nadziany świeżymi owocami, ale mnóstwem pysznych bakalii i dżemem z działkowych czarnych porzeczek, pokażę Wam, że jesień czasem da się lubić? :)
Zapraszam po przepis na TARTY PLACEK z dżemem i bakaliami. :)
Składniki:
Spód:
- 250 g margaryny(1 kostka)
- 20 dag cukru
- 3 żółtka
- 60 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki śmietany (12-18%)
- 1 łyżka kakao
Nadzienie:
- słoiczek dżemu porzeczkowego (wg Babci najlepiej powidła :))
- posiekane bakalie ( ja użyłam orzechów laskowych, rodzynek, wiórków kokosowych i suszonych moreli)
Piana z białek:
- 3 białka
- ok. 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Żółtka utrzeć w cukrem. Dodawać margarynę i dalej ucierać. Dodawać po łyżce przesianą z proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym mąkę, na końcu dodać 1 łyżkę śmietany. Masę przełożyć na stolnicę i zagnieść na gładkie ciasto ( jeśli jest za suche, dodać jeszcze śmietany). Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać łyżkę kakao i zagnieść. Jedną porcję jasnego ciasta odłożyć, a pozostałe dwie części zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 20-30 minut.
Ubić białka z cukrem na bardzo sztywną pianę.
Formę ( u mnie tortownica 24 cm średnicy, może to być duża blacha-ciasto będzie niższe i bardziej chrupiące) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wylepić formę odłożonym jasnym ciastem. Posmarować dżemem. Na to zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, ciemne ciasto. Następnie wyłożyć posiekane bakalie, później pianę z białek. Na samym końcu zetrzeć jasne ciasto na tarce.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 50-60 minut.
Jak widać na zdjęciach, góra nieco mi się przypiekła. Żeby tego uniknąć, należy zrumienioną górę ciasta przykryć na dalszy czas pieczenia folią aluminiową.
Smacznego! :)
3 komentarze
ohh. <3
OdpowiedzUsuńWbijaj z tym placuszkiem do mnie :)
babcine przepisy to prawdziwa skarbnica najlepszych wypieków :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie ! :)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))