FIT NIEDZIELA: Tarta z kaszą gryczaną, białym serem i kurkami na pełnoziarnistym spodzie.
Witam Was ludki :)
Dzisiaj chciałabym zacząć (mam nadzieję) co tygodniowy cykl.
Tak sobie właśnie wymyśliłam, że niedziele odznaczę mianem tego ZDROWEGO dnia :)
Dlaczego?
Niedziela to dzień, kiedy większość z nas ma wreszcie czas usiąść przy stole ze swoją rodziną. Spotykamy się wszyscy, jeździmy do siebie i zajadamy smakołyki przygotowane przez panią domu. Taki nasz polski zwyczaj :). Rosół, schabowe, mielone, zasmażana kapusta, szarlotka... te dania bardzo często goszczą na polskich stołach podczas rodzinnych, niedzielnych obiadów.
A ja, chciałabym nieco zmienić ten dzień. Niech będzie nadal wyjątkowy, niech będzie nadal rodzinny, nadal przygotowujmy na ten dzień coś, na co nie mamy w tygodniu czasu... ale zmieńmy trochę menu :)
Na zdrowsze, na pełne składników odżywczych i białka, na pełnoziarniste... ale nadal pyszne ! :) Nasza talia nam podziękuje :)
I tak co tydzień, postaram się wrzucić jakiś inspirujący przepis na niedzielny obiad/deser. :)
a na pierwszy ogień:
- 250 g pełnoziarnistej mąki ( używałam pszennej Lubelli)
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżka mleka lub wody
- 200 g (2 torebki) kaszy gryczanej
- 400 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g chudego twarogu
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 duże jajka
- 1 filiżanka tartego Parmezanu (można pominąć)
- filiżanka liści bazylii (lub 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty)
- sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (lub pestek słonecznika)
Mąkę wysypać na stolnicę, utworzyć wgłębienie, dodać do niego pokrojone masło, sól . Wbić jajko. Zgarniając mąkę z brzegów do środka, rozcierać z masłem. Dodać łyżkę mleka lub wody i zagnieść szybko gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
(Na moją formę do tatry-27cm potrzebowałam 3/4 ciasta z podanego wyżej przepisu) Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika, rozwałkować między dwoma arkuszami folii spożywczej i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Dokładnie pokryć brzegi. Nakłuć widelcem spód. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą/ryżem . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut. Po upływie tego czasu, zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 12-15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić!
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kurki opłukać, osuszyć, większe grzyby pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać kurki i smażyć przez około 8 minut, redukując cały powstały sok.
Wymieszać kaszę gryczaną z kurkami, pokruszonym serem białym, śmietanką lub oliwą, jajkami, Parmezanem i poszarpaną bazylią. Wyrobić nadzienie ręką, doprawiając sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i solą do smaku.
Nadzienie wyłożyć na upieczony spód, wyrównać i docisnąć. Orzechy połamać i posypać po wierzchu. Tartę piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (standardowe grzanie góra i dół). Po upieczeniu odczekać chwilkę, aż nadzienie lekko przestygnie i zwiąże się.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub maślanką(choć to już tłustsze ;)).
Zdrowego SMACZNEGO! :)
1 komentarze
o kurczę, muszę wypróbowac ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńJeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))