Swift

Zalety niedocenianej bulwy: Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem i majerankiem.





Pamiętam jak kiedyś zaprosiłam chłopaka do siebie podczas wakacji. Mieliśmy gdzieś jechać, ale najpierw chciałam żebyśmy coś zjedli.

To był czas, kiedy razem z mamą, dzień w dzień, zajadałyśmy się młodymi ziemniakami z koperkiem i kefirem. O matkooo! Niebo w gębie :D Niestety, mój chłopak to typowy mięsożerca... i same ziemniaki z koperkiem ciężko mu wchodziły.. (co innego frytki... przy takiej formie podania ziemniaków nie narzeka na brak mięsa .. zazwyczaj :D)

Dzisiejszy przepis, to dowód na to, że ziemniaki i bez kawałka mięsiwa na talerzu mogą być pyszne i aromatyczne. I do tego bardzo syte i zdrowe!

Nadal spotykam się jednak z twierdzeniem, że ziemniaki z diety należy wyrzucić, zwłaszcza, kiedy chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.


NIC BARDZIEJ MYLNEGO!

Ziemniaki w postaci frytek lub podane z gęstym sosem, tłuszczem z kotlecików lub w postaci puree z masłem - fakt, są kaloryczne i raczej nie służą naszej sylwetce.

Jednak ugotowane i dodane do sałatki (takiej bez majonezu ;)) lub upieczone z niewielką ilością oliwy z oliwek - są pysznym i zdrowym posiłkiem.



Jakie zalety mają te niedoceniane bulwy? 
  • Przede wszystkim - średniej wielkości ziemniak, zawiera prawie 50% naszego zapotrzebowania na witaminę C
Zdziwieni? To jedziemy dalej..
  •  Są dobrym źródłem potasu i witaminy B6. 
Mało?
  • Są warzywem o bardzo dużej zawartości przeciwutleniaczy.
  • Są bogate w błonnik.
  • Nie zawierają tłuszczu.
 A najważniejsze: są warzywem bardzo wszechstronnym(tyle dań, ile pomysłów na nie) i są dostępne przez cały rok! 

Korzystajmy z tego, że na targach i w sklepach pojawiają się młode(i mniej kaloryczne od tych starszych:) ziemniaki i dajmy im nowe, zdrowsze życie. :)

Niech zagrają podczas obiadu pierwsze skrzypce :) A mój przepis, mam nadzieję, w tym Wam pomoże :)



Składniki:
  • ok 700 g młodych ziemniaków (najlepiej wybierać te malutkie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy lub szorujemy szczoteczką. Nie obieramy.

Wrzucamy do formy do pieczenia z przykrywką (brytfanka, garnek żeliwny, naczynie żaroodporne).
Dodajmy oliwę, zmiażdżony czosnek, majeranek. Posypujemy wszystko solą.

Przykrywamy i wstrząsamy naczyniem, żeby ziemniaki wymieszały się ze wszystkimi dodatkami i obtoczyły w oliwie.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 1h( zależy od piekarnika, radziłabym po 45 minutach sprawdzić czy są miękkie i ewentualnie wstrząsnąć naczyniem, żeby się nie spaliły)

Podajemy jako dodatek do mięska lub jako główne danie :)

You Might Also Like

0 komentarze

Jeśli podoba Ci się mój przepis, napisz mi o tym! :) Jeśli masz jakieś pytanie: pytaj! Coś nie gra? Poinformuj mnie o tym, postaram się następnym razem zrobić wszystko lepiej :))

Zdjęcia i treści prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Wykorzystywanie i kopiowanie ich bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Jeśli chcesz skorzystać z przepisu, dodaj link do oryginału.